Mestna občina Maribor je odstranila grafite na Glavnem trgu, ki so predsednika vlade Janeza Janšo primerjali z Adolfom Hitlerjem. A sled za njimi ostaja.

Napisi, ki so se čez noč pojavili tudi na kamnitih klopeh na Glavnem trgu, kjer te dni zaključujejo celovito prenovo, so razburili Maribočane. Mestna občina Maribor je, kot je obljubila, grafite, ki so onečedili »mariborsko dnevno sobo«, odstranila. A za odstranjenimi grafiti ostaja sled, postopek bodo morali zaradi trdovratne barve ponoviti.

Grafiti na Trgu svobode danes še ostajajo.

Primer obravnava tudi policija, ki ji bodo pri iskanju avtorjev spornih napisov pomagale tudi varnostne kamere. 

Predvsem Mariborčani, ki so preživeli čas druge svetovne vojne, do tistih časov nikakor ne gojijo nostalgije. Hitler je ob obisku leta 1941 takratni nemški mestni oblasti dal jasno navodilo. »Da naj to deželo naredi spet nemško, tako kot je ostala Štajerska,« nam je povedala Mira Grašič iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Nacisti so Hitlerjevo željo vzeli zelo resno in dobesedno iztrebljali slovenstvo. »Ukinili so vsa slovenska društva, vse slovenske politične organizacije, zaprli slovenske šole in uničili ogromno slovenskih knjig,« pravi sodelavka Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

sem napisala
nekoč grafit
še danes ga niso zbrisali
SIV MANTIL
ČRN KLOBUK
JANEZ NI ZA FUK
in ta kurčev Janez
mi je spodaj pripisal
UŠESA ŠTRLEČA
ZIZA VISEČA
PIČKA VELIKA
JANEZA NE MIKA
prokleti Janez
da bi se cvrl v peklu

Mariborcan od nekdaj (nepreverjen)

Svinje grafitarske, jebem vam blesavo mamo, delate sramoto tudi tistim, ki znajo delat grafite, a vi samo čečkate po stavbah, banda ničvredna!

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

tvoja familija je
banda ničvredna!

In reply to by Mariborcan od nekdaj (nepreverjen)

Starejše novice