Anonimna skupina mladih fantov iz Pomurja, ki na spletu deluje pod imenom @MatesExploring, s posnetkom svojega obiska zapuščene graščine Radvanje v Mariboru pod Pohorjem opozarja na propadanje nekdaj veličastnih lokalnih zgradb.

Da stara graščina ni v najboljšem stanju, je očitno že po manjkajočih strešnikih in razbitih oknih, notranjosti pa ne kaže nič bolje, saj odpada omet, tla pa prekrivata prah in umazanija.

Slabo stanje dvorca je še toliko bolj zaskrbljujoče, ko izvemo, da je vpisan v Register nepremične kulturne dediščine kot spomenik lokalnega pomena

Žalostno je gledati to propadajočo se stavbo sredi samega središča naselja, pravijo fantje.

V preteklosti je ekipa opozorila še na eno podobno propadajočo zgradbo: junija so objavili posnetek zapuščene šole pri Mali Nedelji, razmišljajo pa že o novih lokacijah po Sloveniji. Poleg želje po raziskovanju in snemanju jih združuje tudi želja po odkrivanju zgodovine, zato zgodovinske podatke o lokacijah vključujejo tudi v svoje posnetke. 

Navdih za raziskovanje in dokumentiranje svojih dogodivščin so fantje dobili pri YouTuberju Exploring with Josh. Pri svojih podvigih ne uničujejo tuje lastnine ali kradejo, le opozorijo na stanje, v katerem so stavbe že dalj časa.

@MatesExploring videoposnetke objavljajo na svojem Facebook profilu in YouTube kanalu

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mari-bor-čan (nepreverjen)

Ja, pa kaj potem. Pač te zgradbe nihče ne potrebuje več, nevarna je, nima svojega namena, zato je za odstraniti. Ali je res treba vsako staro zgradbo do onemoglosti varovati. Koga pa še danes zanima, kdo je tu živel. Tisti naj gre v knjižnico, območju pa dati neko smiselno vsebino. Pohorje je blizu in gotovo bi se našlo kaj koristnega v ta namen na tem terenu. Obnova pa bi bila pretirano draga. Brezno brez dna.

Unknowwn_ (nepreverjen)

Slab "Mari-bor-čan" si ti čuj..

In reply to by Mari-bor-čan (nepreverjen)

Starejše novice