V Perniškem jezeru zaradi vročine in pomanjkanja vode poginilo več kot pet ton rib. Večino rib so že odstranili, nekaj pa jih še vedno razpada v vodi.

V spodnjem delu Perniškega jezera pri Mariboru je v petek prišlo do množičnega pogina rib zaradi nizkega vodostaja, ki je posledica suše, in prevelike populacije rib, kar je pripeljalo do pomanjkanja kisika v vodi. Voda pa naj bi po pričevanjih domačinov imela okoli 35 stopinj Celzija. Podjetje Ribe Maribor, ki v Perniškem jezeru goji ribe, je večino rib že odstranilo, s preostankom dela pa nadaljujejo tudi danes.

Problematika jezera sicer ni nova, domačini nanjo že vrsto let opozarjajo, množični pogini pa so se v preteklosti že dogajali. Leta 2013 je poginilo kar 20 ton rib.

Populacije rib naj ne bi bilo mogoče učinkovito nadzorovati zaradi novih zapornic, ki so jih zgradili ob gradnji avtoceste. Jezero bi bilo treba poglobiti, so ugotavljali ob vseh katastrofah, dokler pa se to ne bo zgodilo, bi morali zmanjšati ribjo populacijo, menijo domačini.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice