Na ekoloških otokih v Mariboru se pojavlja vse več odpadkov, ki tja ne sodijo. Medobčinski inšpektorat Maribor s Snago zato izjava poostrene nadzore nad ločenim zbiranjem odpadkov. Zagrožene globe vse do tisoč evrov.

V zadnjem času pristojne službe opažajo povečano število kršitev odloka o načinu opravljanja obvezne lokalne gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v Mestni občini Maribor. Na ekoloških otokih se znajde vse več odpadkov, ki tja ne sodijo, zato so danes dopoldne na Ulici kragujevških žrtev na Teznu izvedli prikaz poostrenega nadzora nad ločenim zbiranjem odpadkov.

Gre za eno najbolj obremenjenih lokacij v Mariboru, s katere zbrane odpadke odvažajo dvakrat tedensko. Na zadnje so smeti odpeljali v petek, toda po samo dveh dneh so zbiralniki znova prepolni smeti.

Namesto embalaže gradbeni odpadki, odkrili celo položnice

Ekološki otoki so namenjeni ločenemu zbiranju odpadne embalaže, tam pa se v zadnjem času pojavlja vse več odpadkov, ki tja nikakor ne sodijo. Gre predvsem za komunalne odpadke, pogosto tudi kosovne, celo gradbene odpadke, opažajo.

V kupih odloženih smeti so odkrili odpadni gradbeni material, ponošena oblačila, celo star televizor. Iz smetnjavok, ki naj bi bili namenjeni odpadni embalaži, so ročno odbirali tudi odpadne baterije. Med kupom papirja so našli celo položnice z imenom in priimkom enega izmed domnevnih kršiteljev.

Medobčinski inšpektorat tako skupaj s Snago izvaja poostrene nadzore nad ločenim zbiranjem odpadkov. Poostreni nadzori, kot je bil današnji na Ulici kragujevških žrtev na Teznu, bodo sledili tudi na drugih lokacijah.

Toliko smeti se je nabralo preko vikenda.

Številni izgovori kršiteljev

»Velikokrat povedo, da so odpadke odnesli otroci. Potem je pogost tudi izgovor, da odložijo odpadke pravilne, pa je nato nekdo drug brskal po posodah in njihove odpadke odložil tam, kjer jih ne bi smel. Odgovori so zelo različni, včasih prav smešni,« pojasnjuje inšpektor medobčinskega inšpektorata in redarstva Franjo Švajger.

Poraja se vprašanje, ali je frekvenca odvoza odpadkov s strani Snage premajhna. Bi bila lahko rešitev v večjem številu posod?

»Maribor je nadstandardno opremljen z ekološkimi otoki. Pravilnik pravi, da bi morali imeti enega na 500 prebivalcev, mi imamo enega na 109 prebivalcev. To pomeni štirikrat več kot bi bilo treba, pa je še vedno vse polno,« pravi začasni direktor Snage Alan Perc.

Globa tudi do tisoč evrov

Za prekrške pri ravnanju z odpadki so zagrožene velike kazni. Za pravno osebo so predpisane globe v višini 1000 evrov, 800 evrov za samostojnega podjetnika posameznika, 500 evrov za odgovorno osebo pravne osebe ali odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika ter 100 evrov za posameznike.

Med poostrenim nadzorom so ugotovili tri prekrškarje, zoper katere bo stekel prekrškovni postopek.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Inšpektorji so kot župniki ,samo nakladajo in prejemajo plačo za to .

Koba (nepreverjen)

To je odraz kulture, civiliziranosti in......, da ne grem naprej. Ruralni meščani!?!?!

Nepotrebno (nepreverjen)

Vsak sam ve kdaj mora odpeljati odpadke ...

Starejše novice