Foto: Jure Banfi
Pustni čas se na Ptujskem že dve desetletji tradicionalno začenja s polnočnim kurentovim skokom na svečnico, 2. februarja, ko se kurenti zberejo ob ognju. Tudi letos je kurentov skok okrnila epidemija, a je do njega vseeno prišlo.

Začetek pustnega časa in pustnih opravil naznanja še posebno mističen dogodek. Gre za tako imenovani kurentov skok.

Na ta dan si namreč kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurentijo lahko nadenejo šele na svečnico.

Fantje z Dravskega polja tako lahko kot kurenti v javnosti nastopajo le med svečnico in pepelnico. Točno ob polnoči skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem mu sledijo vsi ostali.

Epidemiološke razmere so letos okrnile izvedbo kurentovih skokov, ki so v preteklih letih privabili množice kurentov. A kljub temu smo opolnoči zaslišali zvonce. Kurente smo ujeli kar v središču Ptuja.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Izjava velike zvezde Zvezdane Mlakar o filmu Praznovanje pomladi, kjer je kot 20. letna igrala eno vidnejših vlog: »Dogajanje poteka v 18. stoletju v času vladavine Marije Terezije, ko je Slovenija bila pod upravo Habsburžanov. Zaradi razvrata, pretepov kurentov s smrtnimi izidi, ter nasploh poganstva kurentije, ki ni združljiva z vrednotami Krščanstva, se je cerkev odločila narediti temu običaju konec. Zato je zaprosila cesarico Marijo Terezijo za pomoč. Cesarica je ugodila prošnji cerkve na Štajerskem ter jim jim poslala sile oblasti. Oblast predstavlja četa vojakov, ki naj bi s silo zatrli pustovanje oz kurentijo, toda za to nimajo moči, kajti ljudstvo premaga vsako oblast, ki jim ni naklonjena. V sporu med oblastjo in ljudstvom sta ubita dva mlada moška: Simon, ki se je v vas vrnil kot vojak in odkril, da se je njegova bivša punca poročila s Štefanom, in Jurij, ki ga po pomoti ubije njegov lastni brat Štefan,« 
Vir: njena.si

Sam predlagam, da si film na YouTube ogledate in potem idealizirate to kurentovanje ter v Kurente oblačite ženske in otroke ... farski ritodržci in guzojebi, je tako?

Starejše novice