Tovarna Magnine proizvodnje je že pod streho, razmišlja se o naslednji fazi projekta.

Slovensko gospodarsko dogajanje je letos dodobra zaznamoval projekt Magna v Hočah pri Mariboru. Zaradi hitenja pri pridobivanju vseh potrebnih dovoljenj za gradnjo pa je projekt dobil tudi močno politično konotacijo. Slabe tri mesece po pričetku gradnje so obrisi nove lakirnice že jasno vidni, medtem pa občina Hoče-Slivnica že odkupuje dodatna zemljišča za širitev proizvodnje. Celotno območje načrtovane gradnje je veliko kar 90 hektarjev.

Konstrukcija stoji, sedaj že asfaltirajo parkirišče

Zaradi ugodnega vremena dela prehitevajo načrte za skoraj dva tedna. Večina konstrukcije in strehe tako že stoji, v teh dneh nameščajo stenske panele, bodoče parkirišče pa že asfaltirajo.

Gradbeni posel je vreden 40 milijonov evrov, kar je tretjino letnih prihodkov Pomgrada. To je že na začetku oktobra za Mariborinfo komentiral predsednik uprave Pomgrad: »Sama gradnja tehnično ni nič posebnega, je pa posebna zaradi velikosti in časovnega okvirja. Bo pa seveda za nas pomembna referenca, ker je to največja greenfield investicija v Sloveniji.«

Čeprav je na gradbišču več sto delavcev in delovnih strojev, pa na hoški občini pritožb za zdaj še niso prejeli.

»Sam kot gradbinec prvič v Sloveniji vidim napravo, ki čisti kamionom kolesa, tako da se vsi kamioni, ki grejo iz gradbišča, očistijo z razpršeno vodo,« je gradnjo komentiral Marko Soršak, župan občine Hoče-Slivnica.

Zgrajenih bo skoraj 38.000 kvadratnih metrov proizvodnih površin.

Občina že odkupuje površine za naslednje faze

V prvih dneh novega leta, naj bi se gradbena dela že izvajala v notranjosti tovarne, aprila pa naj bi Magna v njej že pričela postavljati delovne stroje in drugo opremo za proizvodnjo. Slednja naj bi poskusno stekla jeseni, v začetku leta 2019 pa sledi že serijska proizvodnja. Občina je že pred pričetkom gradnje odkupila 30 hektarjev zemljišč, zdaj pa že odkupuje površine za naslednje faze gradnje, ki sicer še niso potrjene, a jih Magna že načrtuje. Prihodnje faze projekta, ki bi razširile proizvodnjo in dodatno zaposlile ljudi, so namreč odvisne od novih naročil in nadaljnjega razvoja pogodbene proizvodnje vozil.

»Preostanek od 60 hektarjev pa smo cirka 50 že odkupili, tako da približno deset hektarjev še odprtih, tam še izvajamo aktivnosti, upam, da najdemo čim več rešitev,« je odkup komentiral župan hoške občine.

V lakirnici bo delo dobilo 400 ljudi, prvih 40 je že izbranih, januarja pa že pričenjajo z izobraževanjem v graškem obratu.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Magna .... (nepreverjen)

Starejše novice