Martinčkanje v Mariboru. Lokali in ulice so oživeli. Vse fotografije v članku so posnete danes dopoldne.
Martinčkanje v štajerski prestolnici v polnem teku ...

Gostinski lokali so danes lahko odprli terase in mesto je dobilo novo podobo. Prazne ulice so zdaj znova popolnjene s mizami in stoli, na njih pa ljudje, ki so rahljanje ukrepov in sončno vreme izkoristili za prvo kavico, ki jim jo je po dolgem času skuhal nekdo drug. In to v lokalu. 

Odpravili smo se na mariborske ulice in preverili, kako ljudje doživljajo odprtje teras in koliko lokalov je priložnost izkoristilo za zaslužek. 

Lokali na Lentu so oživeli.
Razkuževanje rok je obvezno tudi pred vstopom na teraso.
Utrinek iz Lenta.
Streženje kave v koronadobi.

Spomnimo. Izvajalci gostinskih storitev, tudi stranke, se morajo držati že veljavnih ukrepov, kot so upoštevanje higiene kašlja, nedotikanje obraza, zlasti ust, nosu in oči, med drugim pa morajo stranke pod budnim očesom gostincev ves čas zagotavljati razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, kar pa ne velja za osebe iz istega gospodinjstva, ki sedijo za isto mizo.

Mize morajo biti razporejene tako, da je med strankami najmanj 1,5 metra razdalje, pri čemer je nadalje tudi omejeno število miz, kar lahko gostinci zagotovijo s postavitvijo fizičnih pregrad med mizami.

Na pijači bi lahko sedeli le s člani svojega gospodinjstva.
Grajski trg danes dopoldne.
Večina miz na terasah je zasedenih.
Piti kavo v lokalu je pač drugače kot doma.
Natakarji morajo nositi zaščitne maske.
Ulice se zdijo bolj polne.
Nekateri lokali vseh miz in stolov še niso postavili.
Natakarji, ki čakajo na stranke.
Na terasah lokalov staro in mlado.
Sprehod skozi mesto na sončen dan.
Vreme je pisano na kožo odprtju teras.

Zaposleni si morajo roke umivati ali razkuževati pred in po stiku s stranko in po vsakem stiku z denarjem, nositi morajo obrazne maske, ki jih bodo morali zamenjati vsake dve do tri ure.

Na terasi ali letnem vrtu morajo gostinci namestiti več podajalnikov za razkužila, če pa obstaja možnost, lahko izvajalci razmislijo o sistemu ločenega vhoda in izhoda na teraso oziroma letni vrt.

Terase čakajo na prve goste.
Opozorila za stranke na mizah.
Ancora je zaprta.
Mesto so napolnile razširjene terase.
Grajski trg v sončnih žarkih.
Tudi Glavni trg se počasi vrača v življenje ...
Poštna ulica si še ni podobna.
Odprtje teras je pač treba proslaviti.

Obisk stranišča

Ker sanitarije predstavljajo zelo pomembno točko glede možnega prenosa okužbe, morajo zaposleni posebno pozornost nameniti uporabi toaletnih prostorov, njihovemu čiščenju in razkuževanju.

Stranke morajo sanitarije uporabljati posamično, pri čemer morajo pri prehodu od mize do sanitarij upoštevati varno medsebojno razdaljo. Stranki morajo biti na razpolago tekoča voda, milo in papirnate brisače za enkratno uporabo. Sušilnik za roke mora biti izključen.

Na drugi strani morajo zaposleni skrbeti za neprestano zračenje stranišč, poleg tega pa za njihovo čiščenje in razkuževanje vsako uro.

Ukrepi za stranke

Stranke si morajo ob vsakem obisku razkužiti roke in dosledno upoštevati navodila osebja glede zagotavljanja zadostne medosebne razdalje, odlaganja torb in garderobe, načina naročanja hrane in pijače, uporabe jedilnega pribora in jedilne posode, uporabe sanitarij, plačevanja storitev ter zbiranja odpadkov.

Poleg tega mora vsaka stranka upoštevati, da je pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju ob upoštevanju ohranjanja zadostne medosebne razdalje do drugih oseb v času epidemije obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki prekrijejo nos in usta.

Zato je tudi pri uporabi sanitarij obvezna uporaba obrazne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, ki si jo stranke na odprtih terasah in letnih vrtovih varno snamejo.

Poštna ulica je privabila radovedneže.
Še en utrinek iz Poštne.
Tudi lokali na Glavnem trgu so postavili terase.
Natakarica v koronadobi.
Lokal Nana Kavarna & Lounge Bar na Glavnem trgu.
Pogovor na gradbišču.
Opozorila lokala.
Kdaj ste nazadje spili kavico s prijateljem?
Kava ob gradbišču.
Včasih namesto dopoldanske kave pač bolj paše kaj drugega ...

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Super.

2..a (nepreverjen)

Čudovitoooooooo

Danvid (nepreverjen)

V okolici Maribora so gostilne prazne'očitno pa najbolj zagriženi blokarji res ne vzdržijo. Zaradi taki se potem širi korona. In ne ne jamrajte 'ne boste postali imuni če prebolite "kvečjemu boste talali virus naprej do starejših, ki jih bo prizadel na težji način..

Starejše novice