V Mariboru so danes nadaljevali z odstranjevanjem grafitov s sovražno vsebino, med drugim so prepleskali tudi nacistični simbol pri podhodu pri Tržnici Tabor.

V okviru čistilne akcije so v Mariboru danes sovražnih grafitov čistili tudi zidove, med drugim so prepleskali nacistični simbol pri podhodu pri Tržnici Tabor na križišču Kardeljeve ceste in Ceste proletarskih brigad, odstranili pa so tudi nekaj grafitov na urbani opremi, ki je v lasti Mestne občine Maribor na Maistrovem trgu.

»Gre za določene napise, ki spodbujajo ali silijo k nestrpnosti, tu, pri Tržnici Tabor, pa je bil nacistični simbol, ki ne sodi v urbano okolje oziroma nikamor pravzaprav,« je dejala vodja projekta Izboljšajmo Maribor Neva Pipan.

Spomnimo. Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, je včeraj napovedal, da bo občina nadaljevala z odstranjevanjem grafitov s sovražnim govorom, s fašističnimi simboli oziroma simboli ideologij in političnih sistemov, ki izražajo protidemokratične, totalitarne in avtoritarne težnje.

»Zavedamo se, da mesto potrebuje prostor za tovrstno izražanje in ga v tem trenutku nima, zato smo že govorili o določenih lokacijah, se pa zavedamo, da je te lokacije potrebno osmisliti in jih dorečti,« še dodaja vodja projekta Izboljšajmo Maribor.

Že naslednji teden se bo na občini sestala delovna skupina, ki bo pripravila izhodišča za izbiro spornih grafitov in odločala o njihovi odstranitvi. Do odločitve, kateri grafiti so neprimerni, naj bi prišli v sodelovanju s strokovnjaki iz tega področja.

Po izbrisu grafita predsednika vlade Janeza Janše z iztegnjeno roko na območju mariborske Pekarne, so se mnogi Mariborčani spraševali, zakaj je prišlo do odstranitve tega grafita, saj je po Mariboru polno grafitov, ki spodbujajo sovraštvo, pa se v zvezi z njimi ne stori ničesar. 

»Maribor je uporniško mesto in verjamem, da se bo vključil k preganjanju sovraštva z mestnih sten in energijo usmeril v konstruktivni, kulturni dialog. S skupnimi močmi, za najboljši in najlepši Maribor, kot je zmožen biti,« pa se je za Mariborinfo na čistilno akcijo grafitov odzvala mariborska strokovnjakinja za grafite in ljubiteljica alternativne kulture Tanjo Cvitko.

Sama pravi, da so »grafiti so sredstvo komunikacije, ki se giblje med umetnostjo in vandalizmom. Nekateri imajo ničelno vrednost, tako imenovane čičke-čačke, nekateri estetsko vrednost - murali, nekateri sporočilno vrednost - duhoviti, politični, pa tudi sovražni.« 

»Zato jih je potrebno dojemati in razumeti v kontekstu časa in prostora. Grafit, ki je nastal v Kulturnem centru Pekarna in bil odstranjen s strani Mestne občine Maribor, je bil politična satira, kot jih srečujemo v vseh sredstvih komunikacije: od medijev, družabnih omrežij, pa tudi javnih sten,« še dodaja.
 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marjan57 (nepreverjen)

Končno in pravilno. Po celem mestu je res preveč brezveznih grafitov (oz. bolje rečeno, čečkarij / packarij).

Kritik (nepreverjen)

Odstranjevanje grafitov je podobno kot menjava stekel na avtobusnih postajališčih ki jih vsak ponedeljek menjavajo . Kje so policija in redarji ? Koliko stane občino vse to ? Morda pa nekdo prejema provizijo za vse to ?

Kurta (nepreverjen)

Pravilno, rasisticne, nacisticne in ostale nestrpne grafite, ki ne pomenijo nic je treba prebeliti in zavreči v smetišče zgodovine. Bravo!

s_d_s (nepreverjen)

ODSTRANITEV GRAFITOV PO MB NI EDINA RESITEV POTREBNO JE TUDI NAJTI KRSITELJE KI SE KVAZI IMANUJEJO UMETNIKI GRAFITOV IN JIH MOCNO KAZNOVATI Z ENO POSTENO CIFRO DENARJA IZ ZEPA KRSITELJEV KER TO KAR SE DELA JE UNICEVANJE MESTA OCITNO SMO KOT DRUZBA DALEC OD 21 STOLETJA KER TUDI TISTA TEHNOLOGIJA KI JE VSTOPILA V NAS SVET NI NAS NAUCILA NIC BOLJSEGA CE SE VEDNO IMAMO NEIZOBRAZENE OTROKE

Za grafite (nepreverjen)

Grafiti so lahko tudi lepi in popestrijo sivino ulice, mostov, postaj, podvozov ...

In reply to by s_d_s (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Delajo jim prostor za nove packarije!

Marjan57 (nepreverjen)

Nič zato, se pač prebarva še enkrat. Čečkači so delomrzneži, se zelo hitro naveličajo, če se čačke sproti odstranjuje. Če se jih ne odstranjuje, pa zadeva eksplodira in čečkajo vsepovsod.

Zelo žalostno je stanje po starem mestnem jedru.

In reply to by Haja (nepreverjen)

tike tike tačke (nepreverjen)

to pa ni tak slabo
narišeš na staro fasado sporen grafit
pridejo občinski malarji in ti zastonj
prefarbajo fasado

Starejše novice