Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru danes gosti 19. državno robotsko tekmovanje za študente in dijake Mariborski robotski izziv. S tem želijo popularizirati tehniko ter spodbujati inovativnost in tekmovalnost med mladimi.

Po ocenah organizatorjev se je tekmovanja tudi letos udeležilo več kot 350 tekmovalcev in okoli 70 mentorjev ter spremljevalcev iz vse Slovenije in partnerskih držav Hrvaške in Slovaške. Od leta 2000 se je tako na tekmovanjih zvrstilo že skoraj 3500 osnovnošolcev in srednješolcev.

Tri različna tekmovanja

Udeleženci se merijo v treh različnih tekmovanjih in v več kategorijah. V najstarejšem slovenskem robotskem tekmovanju z mobilnimi roboti, kjer se merijo v vožnji po velikem labirintu, sodeluje okoli 20 ekip srednjih tehniških šol in študentov, v disciplini ROBOsled pa kar 50 osnovnošolskih ekip.

Najbolj atraktivno tekmovanje v nogometu

Največ prijav so organizatorji prejeli v petih različnih disciplinah tekmovanja RoboCupJunior za osnovnošolce in srednješolce, med katerimi so tudi ekipe s Hrvaške, iz Avstrije in s Slovaške. Med najbolj atraktivnimi za gledalce je znova tekmovanje v nogometu, kjer se letos merita dve ekipi.

Želijo popularizirati študij tehnike

Tekmovanje je sicer namenjeno osnovnošolcem, dijakom in študentom, ki jih veselijo tehnika, robotika in mehatronika.

Na Inštitutu za robotiko mariborske fakultete želijo na ta način popularizirati tudi študij tehnike, saj menijo, da so omenjene tehnične vede tiste, ki določajo prihodnji razvoj. Ob tem se lahko najboljši na osnovi doseženih rezultatov na državnem tekmovanju udeležijo mednarodnih in svetovnih tekmovanj iz robotike.

Preberite še

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice