Mariborska občina je danes otvorila pet novih igrišč za otroke, med drugim v Pekrah in na Teznu. Z aktivnostmi bodo nadaljevali tudi v prihodnjem letu, kjer se obeta otroško igrišče v Limbušu in na drugih lokacijah.

Mestna občina Maribor je že v sklopu participativnega proračuna, ki ga je izvedla pred dvema letoma, opazila, da so potrebe po prenovi igralnih površin na območju Maribora velike.

Prav zato je občina v sklopu letošnjega participativnega proračuna za vzpostavitev novih igrišč že predhodno načrtovala sredstva v občinskem proračunu za leto 2021/2022.

Tako je danes prišlo do otvoritve novih igralnih površin v Pekrah, Kamnici in na Smetanovi ulici, saj gre za projekte, ki so bili izglasovani v okviru participativnega proračuna za letošnje leto.

Prav tako so igrala otvorili tudi znotraj Mestne četrti Tezno in Pobrežje, saj gre za lokaciji, kjer so analize pokazale velik manko otroških igrišč.

V sklopu tega so na občini v celoti uredili igrišča, torej postavili otroška igrala, urbano opremo, kot so koši in klopi. Pri tem so v Pekrah, na lokaciji novega košarskega igrišča, postavili zaščitno mrežo.

»Danes je res vesel dan. Gre za zelo pomembno pridobitev. In sicer gre za prva otroška igrala v okviru projekta participativnega proračuna. Veseli me, da je ta projekt zaživel in da bo v tem in naslednjem letu zaživelo toliko novih igral v različnih mestnih četrteh in krajevnih skupnostih,« je ob otvoritvi povedal Josip Rotar, mestni svetnik Mestne občine Maribor.

Občina bo v dveh letih za igrala namenila 450 tisočakov

V Mariboru je do danes stalo 20 javnih igrišč. In sicer v Mestnem in Magdalenskem parku, na Trgu Borisa Kidriča, na območju Ertlovega gozdička, pri Pohorski vzpenjači, na Macunovi ulici, Slovenski cesti, na Gregročičevi pri vrtcu, v Brezju pri osnovni šoli, na Titovi cesti, Trgu svobode, pa na Ghegovi in Celjsko-Frankolovski ulici, na Schreinerjevem trgu, v krajevni skupnosti Malečnik, na Bevkovi ulici, v Greenwichu, na območju Pekrskega potoka in Doma Antona Skale in ne nazadnje v Borovi vasi.

Zraven današnje otvoritve petih igrišč pa bo občina z aktivnostmi nadaljevala tudi v prihodnjem letu. Na mariborski občini imajo tako v dveh letih za menjavo igral namenjenih okoli 450 tisoč evrov, prav tako pa zbirajo donatorska sredstva. 

Na občini zato poudarjajo, da so odprli poseben račun, v katerega lahko različna podjetja ali donatorji prispevajo denar za razvoj igral. Tako je Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, poudaril, da želijo do konca mandata postaviti igrala v vrednosti 750 tisočakov, želeli pa bi si, da bi vrednost prišla do milijona.

Novo igrišče tudi v Limbušu

V letu 2022 je ravno tako v sklopu participativnega proračuna predvidena vzpostavitev še nekaj igrišč, med drugim na Studencih, v Razvanju in Limbušu, poleg tega pa na lokacijah, ki še v tej fazi niso točno definirane.

»Zelo nam je pomembna ciljna skupina otrok in mladostnikov, zato smo še posebej z veliko skrbnostjo pristopili k analizi otroških igrišč in rekreativnih površin v Mestni občini Maribor. Kot že omenjeno v okviru participativnih projektov, pobud s strani mestnih četrti in krajevnih skupnosti ter pridobljenih strokovnih analiz, ugotavljamo, da so potrebe na tem področju velike, zato bomo tudi v prihodnje posebno pozornost namenjali tem vsebinam,« še poudarjajo na mariborski občini.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborsb (nepreverjen)

Zelo lepo!

Ko zdaj vidim kaj se da narediti v slabih treh letih vidim da smo prej 30 let spali. Samo tako naprej, otroci so naše največje bogastvo.

Starejše novice