Tradicionalnih pustnih povork letos ni bilo, a kljub temu so se maškare in kurenti uspeli pokloniti pustu.

Čeprav je bilo letos zaradi epidemije koronavirusa na Ptuju organizirano le spletno Kurentovanje, so si kurenti nadeli svoje zvonove in tudi danes v mestnem središču zaplesali svoj ples. 

»Letošnje kurentovanje nam je potrdilo to, kar vsi že ves čas vemo, da je ta tradicija pustovanja, maskiranje in kurentov tako globoko zakoreninjena v nas vseh, da tega preprosto ne gre kar tako prekiniti. Kljub vsemu je danes potekalo pustovanje popolnoma neorganizirano, kar pomeni, da da to en čar mestu, ker so v manjših skupinah kurenti z družinami prišli v mesto,« je dogajanje komentirala Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

Našemljene ulice

Da se je Ptuj letos še bolj odel v karnevalsko podobo, so prispevale našemljene ulice s pisanimi krasitvami. Tudi ulice pa ne glede na vladne odloke niso samevale.

Tudi v popoldanskih in večernih urah so polne našemljenih domačinov, pustno rajanje pa se nadaljuje pozno v noč.

Ustvarjali odlično vzdušje in nove spomine

»Ne pogrešam tistega pravega vzdušja, ker je letos novo pravo vzdušje. To je pravo vzdušje. Bolj pravo ne bi moglo biti,« pravi ambasador Kurentovanja Tadej Toš

»To se bo dogajalo tako po kapljicah skozi cel dan, kajti danes je dan veseljačenja in norčavosti. To je naš fašenk, mi zanj živimo skozi celo leto in tudi na ta dan čakamo celo leto,« pa je dejal princ karnevala Hinko Sodinski plemeniti Gall. 

»Dogajanje sigurno ni takšno, kot je bilo prejšnja leta, vendar mi na Ptuju čutimo, da moramo ta dan biti veseli. S tem preganjamo tudi virus in vesela sem, da je vsega tako polno na Ptuju. Se pa tu tudi držimo vseh pravil, razdalje, nošenja mask, ampak kurenti pa so glavni,« pravi Ptujčanka Sanja Purgaj.

»Slaba volja zaradi korone je v tem mestu izginila. To mesto je živelo prešerno vsak dan od 2. februarja do današnjega dne,« pove dolgoletni kurent in nekdanji ptujski župan Štefan Čelan.

Na ulicah smo srečali tudi Tadeja Toša ki je ambasador Kurentovanja.
Pustno okrašeno staro mestno jedro.
Pustno okrašena cvetličarna Roža.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice