Po uspešnem lanskem Medenem dnevu, ki ga je na posestvu Sončni raj kljub slabemu vremenu obiskalo okoli tisoč ljudi, so se organizatorji odločili ponoviti uspeh. 

Na posestvu Sončni raj so za obiskovalce organizirali Medeni dan, celodnevno prireditev s številnimi animacijami, delavnicami ter kulinaričnim in glasbenim razvajanjem.

Ker so želeli z dogodkom minimalno vplivati na okolje, so obiskovalce povabili, da se na posest povzpnejo peš, organiziran pa je bil tudi avtobusni prevoz. Ob tem pa so jih organizatorji tudi zaprosili, da ne prinašajo alkoholnih napitkov, zgolj odejo oziroma ležišče, na katerem se bodo lahko sprostili v naravi.

Medene aktivnosti so se pričele z otvoritvijo večnamenskega sprehajalnega pločnika, obiskovalci pa so lahko nato obiskali strokovna predavanja in delavnice, kjer so se učili o eteričnih oljih, zeliščnih pripravkih, Feng Shuiju, konoplji kot tradicionalno zdravilni in medonosni rastlini, akupresuri, hormonih, zeliščih, samoodpuščanju ... Tisti najmlajši pa so si lahko med tem ogledali tudi lutkovno predstavo ali pa preizkusili risanje panjskih končnic, 3D svet čebel in poslikavo obraza. 

»Prekrasno in že imamo v planu, da pripeljemo sem drugič tudi vnuka. Lepo, lepo. Zdaj bomo šli okrog, ta lesena pot je odlična, čebelnjak je prekrasen, kljub letom pa nas mika tudi zipline ...« je za Mariborinfo zaupala obiskovalka.

Celodnevno dogajanje spremlja tudi afriška glasba skupine Djembabe, ob 16. uri pa se prične brezplačni koncert Tanje Žagar, izkupiček pa bo namenjen skrbi za okolje. Ves dan so obiskovalcem na razpolago tudi različne stojnice z različnimi izdelki s kmetij in od domačih obrti.

»Naše življenje je kmetija, posestvo Sončni raj. Okolje, v katerem lahko ustvarjamo našo vizijo oziroma poslanstvo. V prvi vrsti želimo spodbujati ljudi, da začnejo razmišljati, da imamo svoje drevesne vrste oziroma sadike in da smo ponosni na to, kar imamo. Samo s tem, da imamo lastni material, bomo lahko ohranjali ljudi, naravo in okolje,« je za Mariborinfo povedal Bogdan Mak, lastnik posestva Sončni raj.

Mak dodaja, da želijo uresničiti svojo strategijo in v naslednjih letih doseči 7.000 obiskovalcev 

Medeni dan s svojo vizualno podobo ljudem prenaša sporočilo, da trajnostno sobivanje z okoljem že dolgo ni več samoumevno ravnanje, kot je bilo lastno našim prednikom. Na naši generaciji je, da se za trenutek ustavi in se zazre, kam drvi. In ko bo umrla zadnja čebela, človeštvo ne bo obstalo več kot štiri leta, pravijo organizatorji. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Proti cebelam (nepreverjen)

proti medvedom ... med te zastrupi in osvoji ...

Starejše novice