V več kot 1200 mestih v skoraj sto državah so se danes pet pred dvanajsto začeli protesti mladih za podnebno ukrepanje. Tudi na Grajskem trgu v Mariboru.

V Mariboru, Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Ormožu, Slovenskih Konjicah in še kje po Sloveniji so se danes ob pet do dvanajstih začeli shodi pod imenom Podnebni štrajk. Pobudo za proteste je dala švedska najstniška okoljska aktivistka Greta Thunberg, ki so jo tri norveške opozicijske politične stranke nominirale za Nobelovo nagrado za mir. Shodi sicer po svetu potekajo v več kot 1650 mestih v 105 državah.

Podnebni štrajk so pozdravili tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. K udeležbi na podnebnem štrajku je sindikat povabil tudi svoje članice in člane.

Pred protesti so pobudniki shodov, organizirani v okviru gibanja Mladi za podnebno pravičnost, oblikovali tudi ključne zahteve, s katerimi naslavljajo odločevalce. Med zahtevami so ozelenitev državnega proračuna, zaprtje Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje do 2030 ter zmanjšanje izpustov v prometu za 40 odstotkov do leta 2040.

Protestnica: Potrebne so spremembe in zelena prihodnost

»Zdi se nam, da imamo v Sloveniji dosti strokovnjakov in lahko bi se nekaj spremenilo, da bi se pomagalo. Vse pomaga, dosti je onesnaženja, zato nosimo tudi maske. Vedno slabša je situacija. Maska ponazarja splošno onesnaženost zraka, tal, vode, vsega,« nam je zaupala srednješolka Lea Arnejčič.

»Zaradi tega, ker verjamem, da bi morali skrbeti za podnebno pravičnost. Na tem se ne dela dovolj, zato smo se zbrali, da pokažemo podporo temu, da so potrebne spremembe in da se zavzamemo za zeleno prihodnost,« je razloge za današnji protest naštela Petra Pantar.

»Psi lajajo, karavana gre naprej«

»Moj prvi tovrstni protest je bil že za časa Černobila oziroma černobilske katastrofe. Okoljevarstvena zavest se od takrat počasi dviguje, mi vsi rastemo z njo. Dejstvo je, da sem danes prišel tudi zato, da vidim, kako so se stvari pri ljudeh spremenile. Vidim pa, da je vse še približno isto. Kot rečejo radi, psi lajajo, karavana pa gre naprej. Tisti, ki bi morali poslušati, ki bi lahko kaj naredili, ne poslušajo. Ne bomo rešili z bambusovimi slamicami, ampak z zaprtjem 'tešov', 'magen' in drugih velikih okoljevarstvenih problemov. Fajn je, da se ukvarjamo z osebnim doprinosom, plastičnimi vrečkami, to je vse v redu. Ampak veliki igralci ne storijo dovolj. Ne vem, če bomo s tem kaj storili, da hodimo po mariborskih ulicah,« je povedal Renato Volker.

Svoje zahteve bodo imeli priložnost predati predsedniku vlade, saj bo premier Marjan Šarec predstavnike gibanja sprejel ob 14. uri. Z mladimi bo govoril tudi državni sekretar ministrstva za okolje in prostor ter kandidat za novega okoljskega ministra Simon Zajc.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport sicer niso pripravili navodil ali pobud šolam, katerih učenci in dijaki bodo zaradi protesta zapustili šolske klopi. Šole so zato vprašanje opravičevanja teh odsotnosti urejale vsaka po svoje, večinoma pa so svoje učence pri njihovih aktivnostih podprle.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Ta protest je pač prilika mladih za foto-termin enako kot to počne Borat .Otroške igrice .

Alioness (nepreverjen)

In pol protestniki proti CO2ju ala global warming sredi marca v bundah!!! Nekaj let nazaj smo se marca že sončli v kratkih rokavih. Pravzaprav že konec februarja.

PROTI (nepreverjen)

Kapitalizmu okoljevarstvenih problemov nesnage potratne vlade hitlerizacije uprave goljufij poslovnih nepravic ...

Lulsec (nepreverjen)

Just sad

Starejše novice