V Vojašnici generala Maistra so izvedli vojaško medicinsko vajo ob množični nesreči, na kateri je sodelovalo 251 udeležencev. Ob Slovenski vojski sodelovale tudi oborožene sile Severne Makedonije in ZDA. Eksplozija v objektu, več poškodovanih.

V času od 6. do 19. maja v mariborski vojašnici poteka Vojaško medicinska vaja 2019, ki je vrhunec doživela danes ob prikazu delovanja v primeru množične nesreče. Na Vojaško medicinski vaji 2019 sodelujejo pripadniki Slovenske vojske, pripadniki oboroženih sil Severne Makedonije ter predstavniki oboroženih sil ZDA. Skupaj z zdravstvenimi delavci, gasilci in študenti na današnji vaji sodeluje 251 udeležencev.

Preizkusili so pripravljenost v primeru eksplozije v objektu, v katerem se je nahajalo 60 ljudi. Približno 35 se jih je rešilo samih, 25 so jih morali iz objekta rešiti gasilci.

Slovenska vojska, oborožene sile Severne Makedonije in ZDA se skupaj usposabljajo za prevzem vodilne vloge v Balkanskih namenskih medicinskih silah v letu 2022, ko bo Slovenija kot vodilna država prevzela poveljevanje nad BMTF ter v Role 2 dodali del medicinskega kadra kot tudi vso infrastrukturo in kompletno logistično podporo.

Ključni namen vaje je preverjanje vsebinske ustreznosti in operativne uporabnosti korektivnih ukrepov ob množični nesreči v lahko premični bolnišnici. Ugotovitve ob analizi vaje, in iz tega izhajajoči predlogi za izboljšave, bodo služili za dokončanje izdelave SOP-ja mobilne vojaške bolnišnice Role 2LM Slovenske vojske ob množični nesreči ali nenadnem prihodu večjega števila poškodovancev oziroma bolnikov.

Cilj vaje je preveriti sistem obveščanja, komuniciranja ter vodenja Role 2LM v primeru množične nesreče, preveriti sodelovanje med različnimi nivoju Role 1 in Role 2LM vojaškega zdravstvenega sistema in interoperabilnosti med zavezniškimi zdravstvenimi enotami in civilnimi ustanovami s področja zaščite in reševanja ter preveriti primernost medicinske in logistične opreme za delovanje ob množični nesreči, so sporočili s Slovenske vojske.

Na mestu samem so organizirali delovišče nujne medicinske pomoči, kjer so izvajali triažo in neodložljivo oskrbo. Poškodovance so nato po zmožnostih treh bolnišnic (EEDS, UKC Capitol City in Role 2LM) razdelili.

Bolnišnice so se že takoj po obvestilu o množični nesreči pripravile na sprejem večjega števila poškodovancev. V Role 2LM je bilo sprejetih 18 poškodovancev, od tega osem življenjsko ogroženih in 10 manj ogroženih. 

Na prikazu ob množični nesreči so sodelovali še pripadniki 15. polka vojaškega letalstva, predstavniki Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, Gasilske brigade Maribor in Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Yenki go home !

POLICIJA (nepreverjen)

NE vojska

Starejše novice