Med vsemi romarskimi cerkvami v Sloveniji ima prav posebno mesto gotska bazilika na Ptujski Gori, ki je tudi glavno romarsko središče mariborske nadškofije.

Tudi letošnji praznik je na Ptujsko Goro privabil številne romarje, ki so se pridružili praznovanju enega največjih krščanskih praznikov. Na Ptujski Gori je danes že bilo več maš, dveh se še lahko udeležite ob 16. in 19. uri.

Ob 9. uri so na Ptujski Gori pripravili molitveno uro, somaševanje in posvetitev slovenskega naroda Mariji ob 10. uri pa je vodil mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl, temu so sledile pete litanije Matere Božje.

Eden največjih krščanskih praznikov

Marijino vnebovzetje je eden največjih krščanskih praznikov, v Sloveniji je od leta 1992 tudi dela prost dan. 15. avgusta se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Prazniku sicer pravijo tudi veliki šmaren, velika maša ali kar druga velika noč.

Domačini se na prihod več tisočglave množice vselej dobro pripravijo, prav tako tudi sejmarji in gostinci, da romarji Ptujske Gore le ne bi bili žejni, lačni ali da ne bi ostali praznih rok.

Tudi domači gasilci so imeli polne roke dela že zgodaj zjutraj. Parkirišče je bilo polno že pred osmo uro, ko so k maši klicali zvonovi.

Pričakovali več tisoč romarjev

Ob tem prazniku so na Ptujski Gori, glede na izkušnje prejšnjih letih, pričakovali od okoli 5.000 do 7.000 vernikov. Prostora za vse romarje v cerkvi ni, zato je bogoslužje prek zvočnikov mogoče spremljati tudi zunaj stavbe.

Marija Frangež je ob prazniku povedala: »Ja božja pot, na romanje. Tega smo vajeni, to je za dušo.« Franc Kšela pa je dodal: »Vzdušje je drugo, človek se, kako bi rekel, sprosti.«

In v sproščenem vzdušju so svoje stojnice pripravljali tudi sejmarji. Domačini so jim njihov prostor natančno odmerili. Lončarstvo Bojc iz Ribnice se na Ptujsko Goro vrača že vrsto let in Andreja Bojc je zato lahko povedala, kaj ljudje najbolj kupujejo ob takšnih praznikih: »Pa različno no, mogoče bolj te glinene sklede za žgance, mleko in tudi šarklje za potico.«

Številne obiskovalce Marijinega svetišča pa tudi domače turistično društvo zmeraj pričaka z verskimi spominki.

Tanja Leskovar, predsednica Turističnega društva Ptujska Gora, je povedala, kateri izdelki so med obiskovalci najbolj priljubljeni in koliko so za spominke pripravljeni odšteti: »Vse, kar je povezano z Marijo, torej nasploh motivi Marije, ti so najbolj zaželjeni. Za njih so pripravljeni odšteti od pet pa do dvajset, petindvajset evrov, odvisno kakšen spominek si kdo vzame.«

Na praznični dan si večina tukaj tudi okrepča

Obiskovalka Ptujske Gore Veronika Lep je povedala: »Zdaj greva nekam na kosilo, potem pa domov.«

Nekateri obiskovalci pa so si kosilo privoščili tik ob cerkvi, kjer so se v pečici ves čas vrteli ptujski piščanci.

Dejan Žafran, gostinec, je povedal, kakšna je navada med Ptujčani že čez leto: »Že med letom potekajo stave in kdor izgubi, mora na Ptujski Gori na primer kupiti piščance za vse. Temu se velikokrat nasmejimo.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice