Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Kidričevem udeležil odprtja začetka izgradnje daljnovoda Cirkovce - Pince, ki predstavlja del povezave Slovenija - Madžarska - Hrvaška.

Ob predsedniku vlade Janezu Janši sta se odprtja začetka izgradnje daljnovoda Cirkovce - Pince udeležil tudi predsednik madžarske vlade Viktor Orban in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.

»Jutri bomo po dolgih letih in pripravah končno zasadili prvo lopato na tretji razvojni osi in danes se začenja izgradnja tega daljnovoda, katerega umeščanje v prostor in nasploh v sistem je trajalo 20 let,« je v nagovoru dejal Janša.

Načrtovani električni daljnovod 2 x 400 kV Cirkovce - Pince, ki predstavlja del povezave Slovenija - Madžarska - Hrvaška, je ena glavnih prioritet vlade v razvoju slovenske energetske infrastrukture. 

Daljnovod bo vzpostavil prvo meddržavno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske, povečal zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije, prenosnega omrežja in uvozne prenosne zmogljivosti ter ob nepredvidenih dogodkih ali obratovalnih težavah izboljšal zanesljivost napajanja odjema v Sloveniji.

Ob robu dogodka se je Janša na delovnem kosilu sestal z Orbanom, spregovorila sta o osrednjih bilateralnih temah, situaciji glede covida-19 in aktualnih temah Evropske unije.

»Izkoriščam priložnost, da se zahvalim predsedniku madžarske vlade Viktorju Orbanu, prav tako predstavniku hrvaške vlade ministru Grliću Radmanu za izjemno dobro medsosedsko sodelovanje v času pomladanskega vala epidemije koronavirusa, kjer širše povezave enostavno niso delovale in si se lahko zanesel predvsem nase in na svoje sosede. Zato je pomen današnjega koraka še toliko večji,« je sicer v nagovoru še izpostavil Janša.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bobu bob (nepreverjen)

izkoristila priložnost za brezplacno kosilo

mariborčanka (nepreverjen)

priložnost izkoristila za delovno kosilo, upam, da sta se na jedla !!

In reply to by bobu bob (nepreverjen)

Miha30 (nepreverjen)

Ja pa pomoje, ko so jedli so imeli glave striktno usmerjene v krožnike. Pa pogovarjali se tudi niso niti besede...tak, da tu ni bojazni širjenja koronice ;)

Starejše novice