V okviru nadgradnje železniške proge Maribor–Šentilj je v teku gradnja največjega železniškega viadukta v Sloveniji, pa tudi izkop predora Pekel, ki pa je danes dosegel pomemben mejnik. Prišlo je namreč do njegovega preboja.

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo je jeseni 2020 pričela z deli na 3,7 kilometra dolgem odseku železniške proge Počehova–Pesnica. 

Projekt, ki je vreden 100,96 milijona evrov, zajema gradnjo predora Pekel v dolžini 1530 metrov vključno z reševalnim rovom, gradnjo 896 metrov dolgega viadukta Pesnica in gradnjo podvoza Pesnica. Dela bodo predvidoma zaključena marca 2023.

Ob preboju predora Pekel so danes na slavnostnem dogodku obeležili pomemben mejnik pri njegovi gradnji, ki se ga je udeležila tudi državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Alenka Bratušek, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in podžupan Samo Peter Medved.

Novi predor zaradi pomanjkljive varnosti starega

Po Počehovskem predoru je promet stekel leta 1848. Gradnja predora je bila takrat velik zalogaj, saj je geološka sestava hribine takratni tehniki predstavljala skoraj nepremagljive ovire.

V predoru je položen samo en tir, čeprav je bil predor zgrajen za dvotirno progo, hkrati pa ne dovoljuje hitrosti večje od 70 kilometrov na uro.

Zaradi te omejitve hitrosti in ostalih predvidenih del, ki bi jih bilo treba izvesti za doseganje veljavnih varnostnih standardov, je bila sprejeta odločitev o gradnji novega predora. 

Na starem nasipu in viaduktu bo kolesarska povezava

V teku je tudi gradnja 896 metrov dolgega železniškega viadukta, ki bo po izgradnji postal najdaljši železniški viadukt v Sloveniji.

Viadukt bo potekal vzhodno od obstoječega železniškega viadukta, na južni strani bo navezan na novi predor Pekel, na severni strani pa na obstoječo železniško progo pred železniško postajo Pesnica.

Obstoječo infrastrukturo bodo uporabili za drugi trajnostni način mobilnosti, in sicer bo po starem nasipu stekla nova kolesarsko povezava.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice