Foto: Zvonko Žekš
Na avtocestnem odseku A1 med Pesnico in Šentiljem so se avgusta pričela dela za odstranitev in preureditev območja nekdanje cestninske postaje Pesnica, zdaj je rušenje že v polnem razmahu.

V prvi fazi, ko je promet potekal po obstoječih voznih pasovih na sredini, in sicer v vsaki smeri po dveh voznih pasovih, so porušili nadstrešnico in otoke na skrajnih robovih cestninske postaje.

Dela na cestninski postaji Pesnica so sicer predvidena v štirih fazah zapore, trenutno poteka druga faza. Delavci rušijo nadstrešnico in ostale otoke ob straneh cestninske postaje, na vprašanja Mariborinfo odgovarjajo v Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.

Poteka tudi asfaltiranje srednjega ločilnega pasu zaradi prehodov, ki so potrebni v naslednjih fazah. Promet je vzpostavljen po dveh začasnih prometnih pasovih v vsako smer ob straneh območja cestninske postaje.

Konec oktobra promet ponovno brez omejitev

»V tretji fazi se bo ves promet preusmeril na smerno vozišče Šentilj – Maribor. V tej fazi se bodo izvajala vsa dela, ki so na vzhodnem delu platoja, oziroma na smeri Maribor – Šentilj. V četrti fazi pa se bo promet preusmeril na novozgrajeni del. Dela pa se bodo izvajala na zahodnem delu platoja v smeri Šentilj – Maribor,« še pojasnjujejo. 

Kot zagotavljajo, dela potekajo skladno z načrtom in bodo predvidoma zaključena do konca oktobra 2019, ko bo promet ponovno stekel brez omejitev.

Nad prekrškarje in preutrujene voznike tudi v Pesnici s kontrolno točko

Na območju nekdanje cestinske postaje je predvidena vzpostavitev kontrolne točke, ki bo namenjena preusmerjanju in nadzoru vseh vrst vozil, na primer tovornih vozil, avtobusov, osebnih vozil, vozil, ki prevažajo nevarno blago, in ostalih vozil. 

Nadzor bodo poleg rednega cestninskega nadzora izvajali tudi s policijo, prometnim inšpektoratom, finančno in veterinarsko upravo v okviru skupnih akcij ali posamezno. 

V sklopu odstranjevanja cestninskih postaj so doslej že vzpostavili nadzorni točki na lokacijah Log na primorski avtocesti in Torovo na gorenjski avtocesti.

Vzpostavitev dodatnih štirih nadzornih točk pa je predvidena pri odstranjevanju in preureditvi območij cestninskih postaj Kompolje in Pesnica na štajerski avtocesti, Dob na dolenjski avtocesti ter Prepolje na podravski avtocesti.

Spremenljiva signalizacija pred nadzorno točko Log (foto: DARS).

»Glavni namen nadzornih točk je izločiti z avtoceste preobremenjena vozila, utrujene voznike, vozila s prepovedjo vožnje in tehnično nepopolna vozila. Na ta način bodo pripomogle k večji prometni varnosti, tako v smislu zmanjšanja števila prometnih nesreč kot števila poškodovanih v nesrečah,« pojasnjujejo.

Tehnična novost nadzornih točk je avtomatsko izločanje posamezne vrste vozil s pomočjo spremenljive prometne informacijske signalizacije, kar pomeni, da bodo lahko kadarkoli izločili določeno vrsto vozil na nadzorno točko brez fizičnega postavljanja zapore. 

Predvidevajo, da bo kontrolna točka v Pesnici vzpostavljena kmalu po zaključku del na nekdanji cestninski postaji.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice