S slovesno otvoritvijo paviljona Expano široko odprli Vrata v Pomurje.

Na obrežju Soboškega jezera so uradno odprli paviljon Expano. Slovesnega dogodka so se med drugim udeležili predsednik državnega zbora Dejan Židan, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek, pa tudi gostje iz tujine.

Zbrane je kot slavnostni govornik nagovoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Jevšek se je ob tem zahvalil vsem, »ki so pred štirimi leti imeli idejo in pogum, da paviljon iz Milana pripeljejo v Mursko Soboto«.

»Expano je nedvomno naš največji projekt. Ne le zato, ker smo na obrežje Soboškega jezera postavili ta čudovit paviljon, ampak predvsem zato, ker nam vsem skupaj odpira povsem nove, trajnostne priložnosti za to, da Pomurje postavimo na zemljevid izjemnih turističnih destinacij. Ker lahko z njim bistveno dvignemo dodano vrednost našega turizma, da bodo naši turistični delavci bolje plačani, da se bodo naložbe v pomurski turizem obrestovale, da bodo novo ponudbo ustvarjali naši ljudje in da bo od turizma jutri bolje živelo več pomurskih družin,« je dejal Jevšek.

»Pri izbiri lokacije za ponovno postavitev slovenskega paviljona sem od vsega začetka dajal prednost vsebini in doprinosu, ki ga bo paviljon predstavljal za regijo, v katero bo umeščen. Murska Sobota je nedvomno imela jasno vizijo, kaj bo s tem objektom počela in lahko rečem, da je bila umestitev objekta sem ob Soboško jezero strateška investicija v Pomurje. Ne zgolj v obliki paviljona, ki ga občina lahko trajno uporablja, država je Pomurju za ponovno postavitev paviljona namenila tudi milijon evrov. Prepričan sem, da se bo ta investicija povrnila v obliki okrepljene gospodarske moči regije – torej skozi povečan obisk turistov in organizacijo poslovnih dejavnosti okoli paviljona,« je povedal Počivalšek, ki je julija 2016 skupaj s takratnim predsednikom Vlade Republike Slovenije Mirom Cerarjem Mestni občini Murska Sobota v upravljanje predal paviljon, ki je predstavljal Slovenijo v Milanu.

»Kot domačin sem velikokrat tukaj. Zato sem lahko v živo opazoval ta napredek in to preobrazbo od industrijskega k zelenemu, od neurejenega k urejenemu, od zaprtega k odprtemu. Expano pooseblja vizijo mesta in regije. To je regijski projekt, pomemben za to, da z njim bolje predstavimo Pomurje, njegovo turistično ponudbo in naložbene priložnosti. Zato vidim Expano kot katalizator preobrazbe tega prostora, ki je še včeraj predstavljal neizkoriščeno in degradirano območje, pa tudi občine in Pomurja,« pa je dejal Židan.

Srečajte se s hologrami živali in poletite nad Pomurjem

Nova pomurska atrakcija bo javnosti ponudila zanimiva doživetja. V prostorih objekta se nahaja več različnih tematskih točk, ki predstavijo regijo iz različnih zornih kotov, trgovina z regijskimi produkti in spominki, center mobilnosti, restavracija kot kulinarični laboratorij panonskih dobrot ter prijeten kotiček za posedanje ob kavi. 

Med drugim Expano predstavlja zaklade narave. Obiskovalci se na primer lahko srečajo s hologrami značilnih pomurskih živali in rastlin, prav tako lahko uživajo v 3D potovanju skozi čas, ki nudi podatke o nastanku Pomurja.

S pomočjo ogromne panoramske fotografije se lahko po Pomurju odpravijo kar v notranjosti paviljona. »Gigafotografija« namreč omogoča, da si različne lokacije v širši okolici približajo in o njih pridobijo dodatne informacije.

Ustvarjalci so pripravili še neuroterme, kjer lahko s pomočjo misli premikamo vodo. Vrhunec Expano doživetja naj bi za mnoge predstavljal virtualni polet z balonom nad Pomurjem, sprehodimo pa se lahko še po neskončni sobi.

Vrata v Pomurje so široko razprta

Z odprtjem paviljona Expano so torej dokončno realizirali projekt, ki se je začel že pred časom, z ureditvijo okolice jezera, katerega celotna južna brežina je namenjena športu, in postavitvijo gibalnega parka.

Park za gibanje in motoriko s kar 35 postajami predstavlja priložnost za vsakodnevno rekreacijo. Skupaj z naravnim kopališčem, pontonskim otokom, prostorom za piknike, infrastrukturo za številne športne aktivnosti in večjim prireditvenim prostorom je predstavljal investicijo v višini 1,4 milijoan evrov.

Izvedbo projekta Vrata v Pomurje – regijski promocijski center sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Njegova vrednost znaša 4,8 mlijona evrov, od tega 2,6 milijona evrov (54 odstotkov) predstavljajo sredstva Evropske unije in Republike Slovenije, en milijon evrov (21 odstotkov) sredstva iz Pomurskega zakona ter 1,2 milijona evrov (25 odstotkov) sredstva Mestne občine Murska Sobota.

Prihodnji konec tedna še zabavne vodne in obvodne aktivnosti

Regijski promocijski center Expano bo tako že jutri ob 10. uri sprejel prve goste in začel z obratovanjem. K obisku vabijo gostilna, Regijski TIC in razstava v interaktivnem doživljajskem parku. Na pestre aktivnosti v sklopu otvoritvenega vikenda pa bomo medtem morali še nekoliko počakati.

Zabavni spremljevalni program, ki so ga ob odprtju paviljona načrtovali za ta konec tedna, je namreč zaradi neugodne vremenske napovedi bil prestavljen na naslednji konec tedna.

Kot smo poročali, organizatorji v Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota pripravljajo športne aktivnosti, ob turističnih in kulinaričnih stojnicah pa se bo odvil pester glasbeni program v izvedbi domačih glasbenikov.

FOTO: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kepa (nepreverjen)

Malenkost, do objekta ni steze za pešce

Starejše novice