Stara trta na mariborskem Lentu se že pripravlja na trgatev. V pozdrav jeseni in v pričakovanju najlepšega opravila vinogradnikov so danes postavili klopotec pred Hišo Stare trte.

Tradicionalna prireditev, ki jo v sodelovanju z malečniškimi brači organizira Zavod za turizem Maribor - Pohorje, pomeni tudi uvod v jesenske turistične vinsko-kulinarične in kulturnozabavne dogodke v Mariboru.

Malečniške brače smo srečali med potjo do Hiše Stare trte.

Pred prihodom malečniških bračev so zbrane nagovorili mariborski župan Andrej Fištravec, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch in mestni viničar Stane Kocutar. Prireditve sta se udeležili tudi aktualna vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič in mariborska vinska kraljica Kaja Šerbinek.

Vinograd brez klopotca je kot poročen moški brez žene

Klopotec so na vozu do Hiše stare trte pripeljali malečniški brači, ki so veselo vriskali, igrali harmoniko in peli pesmi. Najprej so ob drog, kjer stoji klopotec, postavili dve lestvi in začeli sestavljati ogromen klopotec, brez katerega ne sme biti noben pravi vinogradnik, je povedal vodja Malečniških brač.

»Vinograd brez klopotca je kot poročen moški brez žene,« je dejal in dodal, da mu manjka le še veter, ki ga bo zagnal. Nad ogromnim klopotcem, ki krasi dvorišče Hiše stare trte, so bili navdušeni vsi vinarji, drugi obiskovalci in tujci, ki se ga niso mogli nagledati. Zadnji konec tedna v mesecu septembru pa se bo pred Hišo stare trta odvijala trgatev, ki bo zopet privabila številne obiskovalce. 

Klopotec vse do Martinovanja

Klopotec bo pred Hišo Stare trte stal vse do Martinovanja, tradicionalno postavljanje klopotca pa služi tudi kot napoved 18. Festivala Stare trte, festival vina in kulinarike, kulture in zabave, ki bo letos potekal med 28. septembrom in 12. novembrom 2018.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice