Foto: Jaka Arbutina
»Jesenski pust«, kot ljudski rek označuje martinovo, bo grešni mošt spremenil v pravo vino.

Martinovanje je v Mariboru največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji. Na martinovo se v štajerski prestolnici zbere tudi do 20.000 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Poklon jeseni in veselo druženje na Trgu Leona Štuklja spremljata bogat kulturno-zabavni program ter seveda tradicionalna vinsko-kulinarična ponudba.

Foto: Jaka Arbutina

Martinovanje na Trgu Leona Štuklja se je tudi tokrat pričelo ob 11. uri in 11 minut, ko je vse zbrane nagovoril mariborski župan Saša Arsenovič.

Stojnice vabijo z mladim vinom in domačimi dobrotami vinogradnikov, turističnih kmetij in gostincev. Med nastopajočimi, ki so zanimivi tako za domačo kot tujo publiko, so ansambel Poskočni muzikanti in Dejan Vunjak & Brendijeve barabe.

Foto: Jaka Arbutina

Od kje legenda o Martinovih goskah?

Martinovo je praznik, ki sega daleč v čas pred našim štetjem, čeprav je danes videti krščanski. V jesenskih praznovanjih so se poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Zaradi splošne priljubljenosti cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala z znanim in med ljudmi čaščenim svetnikom, svetim Martinom, krščanskim škofom, rojenim v začetku četrtega stoletja na ozemlju današnje Madžarske. 

Oče svetega Martina naj bi bil rimski vojak v času Rimskega imperija. Ko je bil Martin še otrok, se je družina zaradi očetove službe preselila na ozemlje sedanje Italije, Martin pa je tam spoznal krščansko vero. Čeprav je po očetovi tradiciji postal rimski vojak, ki naj bi služil vojaško obveznost v Franciji, se je posvetil življenju za reveže. Someščani so ga proti njegovi volji izvolili za škofa v Toursu.

Foto: Jaka Arbutina

Sv. Martin naj bi bil zavetnik drobnine in kuretine, zlasti gosi, ki pa so ga izdale, ko ga je ljudstvo hotelo zaradi dobrih dejanj izvoliti za škofa. Sv. Martin ni želel sprejeti tega naziva in se je skril v hlev med – gosi. Ko so ga iskali, so ga izdale s svojim ščebetanjem in gaganjem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice