Odkar stoji hidroelektrarna Mariborski otok še ni bilo takšnega praznjenja bazena. Radovedneži od blizu in daleč strmijo v prizore, ki so na ogled prvič po več kot 70 letih.

Te dni se je začela sanacija poškodbe na zgornji zapornici pretočnega polja številka 4 v hidroelektrarni Mariborski otok, ki stoji tik pred Mariborom. Za tehnično zahtevno popravilo so morali v Dravskih elektrarnah Maribor znižati nivo Bresterniškega jezera za okoli za 6,5 metrov.

»Glavni razlog je poškodba zapornice v četrtem pretočnem polju, do katere je prišlo 13. decembra. Poškodba je bila takšne narave, da ni bilo možno vstaviti pomožnih zapornic pri pretoku oziroma nivoju bazena, kot je bil 14. decembra, saj je čez pretočno polje teklo več kot 230 kubičnih metrov na sekundo. To nam je onemogočalo varno vstavljanje pomožnih zapornic,« pojasnjuje direktor Andrej Tumpej Dravskih elektrarn Maribor. 

Po njegovih ocenah je ob tem nastalo za milijon do milijona in pol evrov stroškov.

K nižanju gladine jezera pristopili previdno

Po besedah direktorja Dravskih elektrarn so vsako uro nivo jezera znižali zgolj za 20 centrimetrov: »Danes zjutraj, nekje ob 6.30, smo dosegli ta najnižji nivo, torej 6,5 metrov pod normalno gladino. Ta trenutek imamo tako eno pomožno zapornico že vstavljeno. Nekje okoli 13. ure pričakujemo, da bomo imeli tri zapornice vstavljene, kar je pogoj, da bomo ponovno začeli polniti bazen.«

Odkar stoji hidroelektrarna Mariborski otok še ni bilo takšnega praznjenja bazena. Teh prizorov torej ni videl nihče več kot 70 let. Nič nenavadnega, da se ob Bresterniškem jezeru in višje po strugi reke Drave gibljejo številni radovedneži, ki fotografirajo nenavadne prizore, čolne na suhem, ribiči pa iščejo ujete ribe.

Že jutri bo gladina reke Drave počasi, z istim tempom, kot so jo praznili, začela pridobivati stari nivo: »Načrtujemo, da bo gladina reke čez približno 30 ur ponovno dosegla običajni nivo. Polnjenje bo namreč potekalo s podobnim tempom, kot je potekalo praznjenje, torej 20 centimetrov na uro.«  

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice