Ponekod po Sloveniji so danes začeli cepiti prednostne skupine zunaj domov za starejše. Tudi v Mariboru.

Ministrstvo za zdravje je izvajalce zdravstvene dejavnosti že pred časom pozvalo, da k cepljenju povabijo svoje bolnike, starejše od 80 let, in pripravijo sezname za cepljenje v zdravstvenih domovih. Po teh seznamih zdravstvene ustanove vrtijo telefonske številke in kličejo najranljivejše skupine po težko pričakovane odmerke cepiva.

Za najranljivejše izven domov starejših v Mariboru prejeli 895 odmerkov

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor je interes za cepljenjev v vseh starostnih skupinah izkazalo približno 13.000 ljudi, želijo si, da bi se ta številka še povečala.

Za najranljivejše starostnike, starejše od 80 let, so v današnjem paketu cepiv prejeli 895 odmerkov, pojasnjuje Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego v mariborskem zdravstvenem domu. V današnjem paketu pa so prejeli še 300 odmerkov za cepljenje zdravstvenih delavcev.

»Če se kdo ne odzove, nadaljujemo z naslednjim, takoj jih kličemo in jih razvrstimo na termin cepljenja. To količino cepiva porabimo v dveh dneh. Potrudimo se in absolutno ne bo niti ena doza ostala neizkoriščena,« pravi Jus.

Tudi v Zdravstvenem domu Lenart so zadovoljni z odzivom, za cepljenje starejših od 80 let pa so prejeli 84 odmerkov.

V lenarškem zdravstvenem domu so sicer prejeli 170 prijav za cepljenje s strani starejših nad 80 let, skupno pa okoli 570 prijav.

»Spiske za to današnje cepljenje že imamo, vsak zdravnik dobi deset cepiv in je to dal v svojo prezentno listo glede na to, kakšne so tudi pridružene bolezni. In te bomo pocepili,« pojasnjuje direktor Zdravstvenega doma Lenart Jožef Kramberger.

»Mi si želimo, da bomo uspeli pocepiti vse te starostnike, seveda, se lahko zgodi, da je nekdo vmes, potem ko se je naročil, že zbolel, tistega bomo seveda uvrstili na kasnejši seznam,« še pojasnjuje Kramberger. 

Direktor Zdravstvenega doma Lenart Jožef Kramberger

Med 4600 prijavami v Murski Soboti kar 650 najranljivejših starostnikov

V murskosoboškem domu računajo z nekaj čez 300 odmerki cepiva za starejše od 80 let, interes pa je izkazalo kar 650 najranljivejših starostnikov. Z nekaj odmerki, ki so ostali, so jih sicer pocepili že v prejšnjem tednu. 

»Mamo pa tudi izkušnje, da si kakšen, ki ga kličemo, vmes premisli ali pa v tem času zboli. Tako se lahko zgodi, da kakšna tretjina odpade, tako se nam je dogajalo tudi z zdravstvenimi delavci. Mislim, da bodo skoraj vsi, ki bodo prišli zdaj po prioriteti na vrsto, tudi dobili cepivo,« pojasnjuje direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Sapač Žižek.

Večinoma naročajo na točno določeno uro, da se izognejo morebitni gneči. Doslej so v vseh starostnih skupinah zabeležili 4600 prijav, pristojni pa ob tem znova pozivajo k odločitvi za cepljenje. Po nedavnih napovedih ministrstva za zdravje naj bi bilo za cepljenje najstarejših zunaj domov za starejše v tem tednu namenjenih od 10.000 do 12.000 odmerkov cepiva. 

»S tem bomo zajezili to kugo tega leta, tega desetletja, stoletja pa ne upam izgovoriti,« še dodaja Kramberger.

Za cepljenje opažajo največ interesa v starostnih skupinah nad 60 let, med spoloma pa ni zaznati razlik.

Direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Sapač Žižek

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice