Brači iz Malečnika so obrali trto in v Mariboru se je pričel Festival Stare trte.

Danes se je v Mariboru dogodil en pomembnejših dogodkov, ki je tudi otvoril Festival Stare trte, in namreč njena 31. Svečana trgatev najstarejše trte na svetu.

Pred Hišo Stare trte so se zbrali številni obiskovalci, brači, vinske kraljice, predstavniki institucij, kjer imajo potomke stare trte, predstavniki vinskih bratovščin in redov, folkloristi, kmečke žene in splavarji. 

Odrezali so prvi grozd

Letošnji slavni gost je bil Luka Kodrič, dijak Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, ki je v Franciji dosegel tretje mesto v tekmovanju iz rezi vinske trte, zato mu je bila zaupana čast, da odreže prvi grozd.

Stara trta je namreč žametovka oziroma modra kavčina, ki je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, ki še vedno rodi žlahtne sadove.

Luka Kodrič opravil prvi rez.

Andrej Fištravec, ki zdaj kot mariborski župan nosi gosposko moč nad Staro trto, je nato prvi poskusil in ocenil zrelost prvega grozda. Po tem, ko je določil, da je grozdje zrelo, je zaukazal bračem začetek trgatve. Ti so trto obrali, stehtali pridelano in grozdju izmerili vsebnost sladkorja. Nato so pridelek zmleli in sprešali, napolnili posode, ki jih bodo predali posestvu Meranovo v oskrbo in kletarjenje.

Vse skupaj pa je nadzoroval mestni viničar, ki mu je v oskrbo in nego bila zaupana trta. Obširno publiko je nagovoril Edvin Fliser, ki je nato odpel tudi dve pesmi.

Ponujene bodo tudi kulinarične in vinske dobrote

Kulturno-etnografski prireditvi je sledil glasben program z Darjo Švajger in Majo Keuc. Ob ponudbi kmečkih kulinaričnih dobrin in vinskih pridelkov, ki so bili razprostrti po dravskem obrežju, so in še bodo lahko obiskovalci spoznali najboljše štajerske in slovenske vinarje, lokalne kuharske mojstre, sirarje in čebelarje.

Tako se je pričel Festival Stare trte, v sklopu katerega se bosta odvila tudi mednarodni salon vina, delikates in kulinarike VinDel in salon štajerskih mladih vin Pubec, zaključilo pa se bo 11. novembra – na Martinovanje v Mariboru, ki je en največjih enodnevnih martinovanj na Štajerskem, s tem pa počastijo simbol slovenske žlahtne kapljice in trdoživosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice