Na znamenitem mariborskem Lentu raste še bolj znamenita Stara trta. Njena zavidljiva starost več kot 450 let priča o izjemno bogati vinogradniški tradiciji ter uspešnih zgodbah vinarjev slovenske Štajerske.

V čast temu simbolu slovenske žlahtne kapljice in trdoživosti Zavod za turizem Maribor vsako leto prireja tradicionalni Festival Stare trte, vinski, kulinarični in kulturni poklon Stari trti, najstarejši trti na svetu. 

Festival, ki so ga zaznamovali covid ukrepi, se je danes zaključil s 34. svečano trgatvijo Stare trte, razglašena je bila tudi nova mariborska vinska kraljica.

Prvi grozd na trgatvi je odrezal priznani slovenski pisatelj, dramatik in politik Tone Partljič. V kratkem nagovoru je izpostavil pridih podeželskega kot posebnost Maribora in jo označil za veliko prednost, zaradi katere so Maribor in Mariborčani tako pristni. S trganjem grozdja so po običaju nadaljevali malečniški brači.

Stara trta je letos rodila 61 kilogramov grozdja, natanko toliko kot pred 30 leti. 

To je po oceni skrbnika Stare trte in mestnega viničarja Staneta Kocutarja povprečna letina, ki napoveduje novo obdobje zmanjševanja pridelka Stare trte. Simona Hauptman s Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor je na prireditvi razglasila še, da je grozdje najstarejše trte sveta zdravo in dozorelo, njegova sladkorna stopnja pa je 74 Oe. 

Na svečani trgatvi so razglasili tudi novo mariborsko vinsko kraljico, ki ji je krono predala Ana Protner, mariborska vinska kraljica v obdobju od 2018 do 2020. Nova mariborska vinska kraljica je postala 25-letna Neža Jarc iz priznane vinogradniške družine iz Svečine, kjer se z vinogradništvom in vinarstvom ukvarja že četrta generacija.  

»Še posebej me veseli, da sem postala mariborska vinska kraljica v času, ko naše mesto pridobiva novo, lepšo podobo in postaja z vsakim dnem bolj živo. V vlogi mariborske vinske kraljice se bom trudila, da bi bil nove podobe deležen tudi naš mestni hrib z mestnim vinogradom, s katerim bo Maribor zares postal vinska prestolnica Slovenije,« je poudarila v svojem prvem govoru.

Kljub omejitvam zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se je pred Hišo Stare trte na Lentu odvil privlačen kulturno-etnografski program, med drugim v družbi gospodarja Stare trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča.

Ta je na prireditvi dejal, da se »450-letni Stari trti obeta še lepša prihodnost s prenovo nabrežja reke Drave med Sodnim in Vodnim stolpom, z brvjo, ki bo povezala levi in desni breg reke, ter z nadgradnjo plovnosti na Dravi.« Dodal je, da je nastopil čas, da se mesto in okoliška regija, ki ju povezujeta Drava in vinogradniško zaledje, povežeta ter zasijeta v novi luči.

Svečana trgatev Stare trte je zaključno dejanje vsakoletnega Festivala Stare trte in hkrati edinstven protokolarni dogodek v čast najstarejši trti sveta, na katerega Mestna občina Maribor povabi pomembne goste iz Slovenije in tujine.

Letos se je sicer dogodka udeležilo omejeno število gostov, saj je celoten Festival Stare trte potekal ob doslednem upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Letos mineva 30 let, kar je mesto Maribor podarilo prvo potomko, ki danes raste na Ljubljanskem gradu, in hkrati tudi 30. leto od imenovanja prvega mestnega viničarja Toneta Zafošnika ter deset let od imenovanja njegovega naslednika Staneta Kocutarja. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Majstermb (nepreverjen)

Bravo, čestitke!

Letos je priložnost, da se Martinovanje praznuje bolj kulturno, v vinogradih, vinskih kleteh, poteh z veliko dobrega vina, hrane in glasbe.

božidar (nepreverjen)

polovica sploh nima mask haha

Zikollino (nepreverjen)

Mater smo seljaci ... ni čudno, da se nam posmehujejo ... in ne, nisem zloben ... kdor ne verjame, naj vse fotografije pogleda še enkrat ...

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Jaz sem lepša od te ,,,,,,,,,,,,,,,,,,

božidar (nepreverjen)

tTONE SE VRAČA NA STARA POTA

Zikollino (nepreverjen)

Šla je Zavarovalnica MB, šla je NKBM, šel je Cimos, da dalje ne naštevam ... tukaj pa stari prdeci s socialističnimi penzijami glumijo berače in kmetice glumijo kraljice ... narobe svet ...

Starejše novice