Na shodu na Trgu generala Maistra v Mariboru se je zbralo vsaj 1000 stavkajočih šolnikov.

Stavke zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se je po podatkih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije udeležilo več kot 40.000 zaposlenih iz več kot 90 odstotkov odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov in šol. Shodov se je po ocenah Sviza udeležilo od 500 do 2500 stavkajočih v posameznem kraju. V Mariboru je shod potekal na Trgu generala Maistra.

Šolniki: Naše plače so vedno manjše. Zakaj?

Več kot tisoč udeležencev shoda je opozarjalo na zapostavljanje učiteljskega poklica. Ne pristajajo na to, da bi jih vlada plačevala slabše kot druge na primerljivih delovnih mestih in z enako stopnjo izobrazbe v drugih delih javnega sektorja. Med njihovimi zahtevami je tudi pošteno ovrednotenje razredniškega dela ter višji regres za tiste z minimalno plačo.

Rast plač v škodo šolnikov

Na shodu so izpostavili najnovejše podatke o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja. Ti po navedbah sindikata dokazujejo, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile in da je rast poprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala tudi za rastjo povprečne plače v državi. 

Povprečna plača v Sloveniji se je namreč v lanskem letu zvišala za 2,65 odstotka, v izobraževanju le za 1,69 odstotka, razloge za stavko utemeljujejo v Svizu.

»Zakaj smo danes tu? Zato, ker nas ne cenijo! Ker se iz nas delajo norca. Zato, ker je naš poklic nekaj vreden. Mi pošteno delamo, dobro delamo in delamo za otroke,« je na shodu povedala Janja Pučko, ki poučuje na Osnovni šoli Rače.

Menijo, da jih večina podpira

Za zgovornimi transparenti pa so obrazi učiteljev oziroma vzgojiteljic. »Resnično si želimo, da nam vrnejo tisto, kar že pripada nekaj let. Če na nas varčujejo, zakaj pa imamo toliko revežev?« se sprašuje Polonca Dobršek. Večina šolnikov na današnjem shodu je mnenja, da ima med starši dovolj podpore.

»Podporo teh, ki živijo z nami že leta in leta. Vedo, koliko je odrekanja,« pravi Marjana Nerad, njena kolegica iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor Branka Rotman pa meni: »Mislimo, da imamo podporo. Pa ne vseh, zagotovo ne. Nekateri nas verjetno sovražijo, kar je naravno pri učiteljskem poklicu. Da te marsikdo nima rad.«

Kaj pravijo mimoidoči?

Stavko so spremljali tudi nekateri mimoidoči, ki pa se vsi z njo ne strinjajo. »Ne! Učitelji imajo dovolj. Za čistilke, hišnike, pa druge, ki so slabo plačani, da. Za vse pa stavka ni potrebna,« meni občan. A šolniki podpori ali nepodpori navkljub sporočajo: Ne bomo odnehali. Na nas ne boste več varčevali.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Ta stare FATE učiteljice imajo zmanjšano delovno obveznost in ogromne plače,,, obenem pa učence pretepajo, ker jih vcat tišči pa vode ne morejo več držati pa smrdijo ko fuj tajfl -kot kak star komunajzer

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Učitelji so zjebali Cerarja,,oni mu delajo največje pizdarije,, Ampak ali še ne veste, da za učitejskim štrajkom stoji SDS, kajti SDS dobro ve da je naslednja vlada njihova,, in ker SMC ne bo popustil pri dvigu plač bo padel na volitvah,, Zamislite si malo ,,,VILI ni kaj kriv,,, to je samo farsa,,,Učitelji so zjebali Cerarja, ,,Ampak jih je zjebal Cerar s njegovim odstopom,, Kajti sedaj Nema više pogajanj,, Kajti vlada v odstopu ne more več sprejemati takšnih odločitev.. Dragi moji učitelji,, Bo pa vam Janša dvignil plače

Starejše novice