Pred podjetjem Salomon, v katerem je minuli mesec kar dvakrat zagorelo, so se že drugič zbrali protestniki. Približno stoterica protestnikov zahteva prekinitev obratovanja in odstranitev vseh odpadkov.

Potem ko je v mesecu aprilu v sortirnici odpadkov v Lenartu dvakrat gorelo in je inšpektor sprva ustavil delovanje dveh naprav, je po kontrolnem pregledu okoljske inšpekcije prejšnji teden podjetje Salomon znova dobilo dovoljenje za obratovanje. S tem se domačini še vedno ne strinjajo, zato je Civilna iniciativa narava Slovenskih goric danes organizirala nov shod proti sortirnici.

Okoli sto protestnikov, med njimi so številne mlade družine, zahtevajo takojšnjo prekinitev obratovanja in odstranitev vseh odpadkov z območja podjetja Salomon.

»Lenart naj bo čisto mesto«

Udeleženci protestnega shoda se pritožujejo nad onesnaževanjem okolja, ki ga povzroča delovanje sortirnice, prav tako pa tudi nad slabimi delovnimi pogoji v podjetju, kjer je večina zaposlenih invalidov. Tako so med protestniki izstopali plakati z napisi »Lenart naj bo čisto mesto,« »Odpadkarska mafija služi na račun invalidov,« »Naši otroci se imajo pravico igrati v zdravem okolju,« prav tako pa se vrstijo pozivi okoljskemu ministrstvu, naj to skrbi za naravo in ne za kapital.  

Sortirnica obratuje pogojno

Spomnimo. Prvi požar je močno poškodoval skladišče z nadstrešnico, kjer so po mehanski obdelavi skladiščili odpadke. Po mnenju inšpekcije za okolje to skladišče ni ustrezno in njegova uporaba ni dovoljena. A v sortirnici je še eno zaprto skladišče, zato so inšpektorji dovolili nadaljnje obratovanje pod pogojem, da se odpadki skladiščijo izključno znotraj objekta. 

Domačini vztrajajo, da sortirnica odpadkov ne sodi v urbano okolje kot je Lenart, saj negativno vpliva na zdravje okolja in ljudi. TUdi občinski svet v Lenartu je pred časom na izredni seji podal zahtevo, da se delovanje družbe Salomon na tej lokaciji ustavi. Nenazadnje tudi zaradi požarne varnosti, saj stroški gašenja dveh požarov znašajo več kot 83 tisočakov.

V Salomonu so sicer obljubili posebno pozornost pri protipožarni zaščiti in celo dneve odprtih vrat v sortirnici. A domačine s tem niso prepričali. Že v preteklosti namreč, kljub številnim danim obljubam, da bodo razmere uredili, teh še niso uresničili. Kmalu po drugem požaru so v omenjenem podjetju celo izrazili prepričanje, da je drugi požar podtaknjen in da bi lahko podobno sklepali tudi za prvega.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice