FOTO: Patrik Rek
Sinoči je Štukovo dvorano zabaval Tadej Toš, ki pa je tokrat nastopil s skupino Rokezije, s katero je uprizoril glasbeno-komični večer.

Sinoči pa nas je dobri dve uri v Štukovi dvorani zabaval uveljavljen komik Tadej Toš, ki pa se je na odru predstavil drugače, kot smo pričakovali – tokrat z glasbeno skupino Rokezije in tudi sam s kitaro v rokah.

»Si je kdo predstavljal to tak danes? Eh, mi Slovenci si tak nič ne predstavljamo, ko pa pridemo od nekod domov, pa rečemo 'v redu je bilo, samo si nismo to tak predstavljali',« je opisal drugačnost nastopa ptujski komik.

FOTO: Patrik Rek

Romantični roker brez kitare

Najprej je polno dvorano nagovoril z idejo o uglasbenih Prešernovih Poezijah in obiskovalce z njo nasmejal, dokler jih niso glasbeno uprizorili.  

»Edina ena stvar, ki je bila oziroma je ni bilo v Prešernovem času, so bile električne kitare, ne. Takrat je bila v Ljubljani samo ena kitara, nadškofija jo je imela zaprto, v nedeljo so jo lahko hodili gledat, špilat je nihče ni smel, da ne bi kakšen greh ven prišel … Tako, da je bil Prešeren pravzaprav prvi roker brez kitare,« je napovedal uveljavljeni stand-up komik.

FOTO: Patrik Rek

»Samo se lahko prepustiš poeziji. In ko se ji prepustiš, za to je tudi sicer potreben čas. Takrat se ona naseli v tebi in pesem lahko takrat tudi iz človeka pride ven. In tako smo se mi danes vsi prepustli temu, da za nas in iz nas v tem trenutku prihajajo 200 let stare besede izpovedovanja največje življenjske sile, ki vrti planet ... to pa je že po Albertu Einsteinu ... ljubezen,« je še Toš vpeljal v novo pesem.

Najbolj pa je bila navdušujoča njegova uprizoritev Lepe Vide, ko je ob kitarski spremljavi španskih ritmov dramatično interpretiral. 

Tako se je spustil tudi v primerjavo takratne ljubezni, ki je bila vdana in usodna, z današnjo, hitro minljivo, saj vsi iščoči tavamo z mišljenjem, da bi lahko našli nekaj boljšega od tega, kar imamo.

»Ko je dobro, je dobro. Ne probaj iskat boljše. Ko je dobro, je dobro. In to, da je dobro, je dobro. Mi pa iščemo boljše in iščemo več.«

FOTO: Patrik Rek

Toševa združitev s kitaro naj bi po njegovi pripovedi pričela v srednji šoli, ko je mislil, da bo kitara uhodila frajersko pot do deklet, dokler ni ugotovil naslednjega: »Medtem ko imaš ti na veselicah in žurkah ali priložnostnih srečanjih prijateljev pri nekom doma, ko so starši nekje drugje ... Vidiš, da imajo vsi v rokah punce, ti pa kitaro. Kaj te delam s to kitaro?«

Nič ne de, sinoči se mu je instrument obrestoval, z bandom so navdušili publiko - tako z glasbo kot s poezijo. Vsekakor pa s Toševimi komičnimi vložki.

FOTO: Patrik Rek

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice