Nevihtni oblaki so že dosegli severovzhod Slovenije, padala je tudi več kot pet centimetrov debela toča.

Vročina je danes dosegla vrhunec, temperature so se namreč povzpele vse do 37 stopinj Celzija. Ob razgretem ozračju vremenoslovci predvsem za vzhod države napovedujejo močnejše nevihte in možnost toče s kar petimi centimetri premera.

Na Goričkem toča več kot 5 centimetrov premera.

Temni oblaki s točo že nad severovzhodom

Nevihtni oblaki so se z območja Francije spustili nad Avstrijo in kot je razvidno iz priloženih fotografij, so zdaj že dosegli skrajni severovzhod države.

Iz številnih krajev na Goričkem poročajo o toči v velikosti pet centimetrov in sodri med dežjem. Ponekod so ostali tudi brez elektrike.

Naši severni sosedi so najhujše nevihte v preteklih urah sicer zabeležili na območju Jennersdorfa. Nevihte potujejo v smeri proti jugovzhodu, na Hrvaško, ozračje pa se bo na območju Slovenije predvidoma umirilo v prvem delu noči.

Z mariborskega letališča je poletelo letalo, ki s srebrovim jodidom posipava močan nevihtni oblak ter preprečuje nastanek toče.

Po napovedih avstrijskih vremenoslovcev so izpolnjeni vsi pogoji za nastanek nevihtnih supercelic. V Prekmurju in na Štajerskem so tako možne močne nevihte in krajevna neurja s silovitimi nalivi, močnimi sunki vetra in točo. Slednja lahko ob dovolj razvitih nevihtah preseže premer 5 centimetrov, pred najslabšim scenarijem svarijo na portalu Neurje.si.

Imate fotografijo ali video posledic neurja? Pošljite nam jih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice