Veliko domačih podjetij se je v zadnjem obdobju odločilo za proizvodnjo zaščitnih mask, po katerih vlada trenutno izjemno veliko povpraševanje. Eno izmed takih je tudi podjetje Kortekstil, ki spada pod lastništvo celjskega podjetja Prevent&Deloza.

Pri celjskem izdelovalcu zaščitnih oblačil so vse moči preusmerili v izdelavo pralnih zaščitnih mask, ki sicer niso primerne za zdravstvo, ampak vseeno nujno potrebne v številnih proizvodnih podjetjih, kjer z njimi obvarujejo zdravje svojih zaposlenih.

Koristne so tudi za gospodinjstva, saj je uporaba zaščitne maske po zadnjem vladnem odloku obvezna v zaprtih javnih prostorih.

Ob šivanju zaščitnih mask se celjsko podjetje ukvarja tudi s tkanjem večine materiala, ki je zanje potreben. Dnevno proizvedejo od deset do dvanajst tisoč mask.

»Ta teden bomo dobavili slabih 40.000 kosov, po potrebi bi lahko tudi malce več, ampak bistveno več pa ne, ker enostavno ni dovolj šivilj v tej državi. Industrija je precej manjša, kot je bila pred leti,« pojasnjuje direktor Boštjan Marolt.

Kmalu bomo povsem samooskrbni

Celjsko podjetje je včeraj obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek in se na lastne oči prepričal, kako poteka delo ter se zahvalil požrtvovalnim delavcem. Z videnim je bil kot kaže zadovoljen, saj je izrazil prepričanje, da bomo v Sloveniji kmalu prišli do samooskrbe na področju zaščitnih mask. 

Po zagotovilih Počivalška je zdaj v Sloveniji dovolj zaščitne opreme za zdravstvene delavce, vse tekstilne maske za večkratno uporabo pa so namenjene drugim poklicem, ki prav tako rabijo zaščito.

»Naš ključni cilj je, da hitro pridemo do tega, da lahko dovolj zaščitnih sredstev zagotovimo tudi za vso ostalo proizvodnjo,« je dejal gospodarski minister.  

Samo ta teden bodo namreč domača podjetja proizvedla 270.000 mask, prihodnji teden pa novih 500.000.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek v prostorih Mure.

23 šivilj v prostorih bivše Mure

Proizvodnja zaščitnih mask celjskega podjetja poteka v prostorih propadlega giganta Mure v Murski Soboti, za zdaj pa proizvajajo maske le za potrebe državnih blagovnih rezerv. Gre za pralne zaščitne maske, ki dosežejo tudi do 70 uporab.  

»V Celju nas je 45, v Murski Soboti imamo hčerinsko invalidsko podjetje Kortekstil, kjer je 23 zaposlenih. Imamo pa tudi hčerinsko podjetje v Bosni, vendar se tam te stvari ne proizvajajo, ker nas je strah, da bi katera država po poti to zasegla,« je še povedal direktor Prevent&Deloza.

Pri proizvodnji mask jim pomagajo tudi nekateri podizvajalci, med drugim pomursko podjetje Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev. Material za maske so sicer testirali na Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani, kjer so potrdili, da gre za izdelke, ki ščitijo pred virusi in bakterijami ter preprečujejo kapljično okužbo. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mehi (nepreverjen)

A res ni šivilj pravkar so jih 400 odpustili iz boksmarka pa še eno 1000 leta 2015 mura in prevent

DESNIČAR (nepreverjen)

boljše na sociali......

Starejše novice