Deaktivacija bombe je minila po načrtih, prizorišče eksplozije že pospravljajo.

»Ko smo poslali drona na ogled bombe, smo videli plamen in to običajno ne pomeni nič dobrega,« pripoved prične Bojan Kopač, predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki je od bombe odkorakal zadnji. A zdaj nasmeha ne more več skrivati. Detonacija bombe je šla po načrtih. 

Bombnim tehnikom je v Vurberku uspelo odstraniti zadnji del bombe in zgolj detonirati vžigalnik, ne pa tudi celotnega eksploziva v bombi. 

Na zadek bombe so namestili usmerjeni eksploziv, ki je odrezal sprožilni mehanizem od eksploziva v bombi. Od tu naprej so deaktiviranje upravljali na daljavo. S posebnim sistemom vlečnice so bombo premaknili od stanovanjske hiše najditelja za 30 metrov do mesta deaktivacije oziroma do jame, ki z varovalnim nasipom v globino meri 7 metrov in pol.

Eksploziv v bombi na uničenje

Strokovnjaki so pravilno predvidevali, da je eksploziv v bombi TNT. »Eksploziv je ta svetlo rjavkasta trdna snov, ki jo lahko vidite v detonirani bombi: »Delno ga je razmetalo ven. Večina pa ga je ostala notri. Gre za liti TNT, vlivajo ga v bombo v tekoči obliki in potem se on strdi. Zleda pa tako kot kamen, v naravi ga skoraj ne morete ločiti od nekega kamna,« pojasnjuje Kopač in dodaja, da je eksploziv namenjen na uničenje:

»Ta eksploziv, ki je notri bomo pobrali in ga odpeljali v skladišče, ob prvem uničenju bo tudi šlo v zrak.« 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice