Letalska družba VLM Airlines je včeraj pričela s poleti iz letališča Edvarda Rusjana Maribor na dve turistični destinaciji na jadranski obali - v Dubrovnik in Split. Tja smo se odpravili tudi mi.

Pa smo ju dočakali. Prva leta iz Maribora v Dubrovnik in Split. Tja smo iz Maribora poleteli tudi sami. Skupno 28 potnikov, med njimi novinarji, naj bi v to hrvaško obmorsko mestece poletelo ob 15.25, a je letalo iz mariborskega letališča vzletelo z zamudo, šele ob 17.45. 55 minut kasneje smo že pobirali prtljago na letališču v Splitu.

Leteli smo z enim izmed zdaj že vsem dobro znanih turbopropelerskih letal Fokker 50, ki lahko sprejme do 50 ljudi. VLM Airlines ima v floti šest takih letal. Zgolj nasvet - če imate možnost izberite sedež, ki ni ob propelerju. Ušesa vam bodo hvaležna, pa tudi s sosedom na letalu se boste lažje pogovorjali.

Iz Maribora v Split lahko avgusta letite že od 78 evrov naprej, v Dubrovnik, ki ga tudi zaradi serije Igra prestolov vse bolj oblegajo turisti, pa od 98 evrov naprej.

»Korak za korakom«

Gre za prvo »redno« letalsko linijo po letu 2015 in Londonu. A ključni sogovorniki še ne znajo zagotoviti, ali bomo v turistični destinaciji na jadranski obali lahko leteli tudi septembra.

»Korak za korakom,« je na naša vprašanja o novih letalskih linijah in načrtih znova in znova odgovarjala Yeung Gillian Yuen, direktorica SHS Aviation. Prav tako sta oba, tako ona kot Boris Bobek, direktor Aerodroma Maribor, zatrdila, da vizija mariborskega letališča ni v tovornem letalskem prometu, temveč v potnikih.

Dobro razpoloženi Gillian in Borisu Bobku ter novinarjem in ostalim potnikom se je na letu za Split pridružil tudi mariborski podžupan Saša Pelko.

Pot do Splita še nikoli ni bila tako kratka

Čeprav smo vsi pričakovali, da bo pristanek letala trd, to še zdaleč ni bil in pilota sta si prislužila aplavz iz potniške kabine. Po 55 minutah leta smo pred letalom na splitskem letališču opravili še zadnje fotografije in se odpravili po prtljago. Turisti so pričeli z dopustom, mi pa smo si zaželeli zasluženo večerjo. Ali bo let iz Splita v Maribor kaj drugačen, ne bomo znali zapisati. Domov se namreč vračamo danes z avtobusom, pot pa bo najverjetneje trajala sedemkrat dlje kot z letalom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice