V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so opravili izjemno zapleteno operacijo poškodbe obraza pri bolniku s koronavirusom.

Poseg pri bolniku z zapleteno poškodbo obraza je bil odložen, a zdaj so ga v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor kljub okužbi s koronavirusom morali operirati.

Soočili so se z zapletenim zlomom srednje tretjine obraza, lične kosti, nosnega segmenta in zgornje čeljustnice na obeh straneh, pojasnjuje asistent Primož Levart iz Klinike za otorinolaringologijo, cervikalno in maksilofacialno kirurgijo, ki je z ekipo opravil operacijo kompleksnega zloma.

Kirurško delo bi po njegovih besedah moralo trajalo štiri ure, a se je poseg zaradi ostalih okoliščin podaljšal še za dve uri: »Dolžina posega je bila nekoliko daljša zaradi uporabe popolne varovalne opreme, v katero smo bili oblečeni vsi, ki smo bili prisotni v operacijski dvorani.«

Operiranje v popolni zaščitni opremi da dodatno dimenzijo operativnemu posegu s fizičnega in tudi s psihičnega stališča: »Komunikacija med vpletenimi za operacijsko mizo je otežena zaradi nenehno prisotnega šuma elektromotorčkov v skafandrih. Tudi zelo vroče postane po določenem času.« Oblečeni v skafandre pa med posegom ne morejo uporabljati naglavne luči. 

Vsem oteževalnim okoliščinam navkljub so operacijo uspešno izvedli. 

Operacijsko ekipo so sestavljali otorinolaringolog Primož Levart, specializant otorinolaringologije Janez Mohorko, inštrumentarke Saša Bohak, Tinka Gril in Nataša Kocjan, anesteziologinja Katarina Katja Primožič ter anesteziološki tehniki Matjaž Križanec, Tomislav Pincetić in Boštjan Štelcer.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fritz (nepreverjen)

Bravo osebju ukc MB a je reveža baba poškodovala

Starejše novice