FOTO: Jure Banfi
Dolgo smo čakali in naposled tudi dočakali. Danes je svoja vrata za medije odprl paviljon Expano, ki bo ponudil zanimiva doživetja, javnost pa bo Expano lahko prvič doživela prihodnji teden, ko je na vrsti otvoritveni vikend.

V njem se prepletajo sodobna tehnologija, inovativni pristopi ter turizem in gospodarstvo regije.

»Ko je ta čudoviti paviljon predstavljal ponos Slovenije na svetovni razstavi v Milanu, smo sanjali o tem, da nekaj takega nastane v Pomurju. Z veliko volje mestne občine, regije, države in naših partnerjev danes uresničujemo te sanje. Expano je regionalni razvojni projekt. V središču regije, na obrobju Murske Sobote in tik ob avtocesti Ljubljana – Budimpešta, je Expano vstopna točka v Pomurje. Ampak njegov resnični namen ni le v prijazni obravnavi gostov in investitorjev, pač pa v sistematičnem preskoku v kakovosti in izkušnji Pomurja,« je ob tem povedal Bojan Kar, direktor Razvojnega centra Murska Sobota.

V paviljonu se nahaja več različnih tematskih točk, ki predstavijo regijo iz različnih zornih kotov.

»Expano ne more nadomestiti celovite izkušnje regeneracije v termalnih kopališčih, kolesarjenja po naših gričih in ravninah, uživanja v naših vinih in kulinariki, odkrivanja naše bogate kulturne dediščine in naravnih danosti. To tudi ni njegov namen. Z vsebino razstave želimo navdušiti k nadaljnjemu odkrivanju regije in gosta pomagati usmeriti tja, kjer so njegovi interesi,« je povedala Helga Lukač, vodja paviljona Expano.

Besedo pa sta dobila tudi Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport ter Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota. 

»Danes tukaj nastaja središče pomurskega turizma. Zavod bo tudi v prihodnje povezoval in promoviral turistično ponudbo v regiji. Expano nam bo omogočil, da goste popeljemo skozi Pomurje, njegovo zgodovino, lepote in dobrote. Del izkušnje bodo pridobili v paviljonu, za vrhunsko doživetje Pomurja, pa jih bomo usmerjali v zanimive kraje naše regije,« je povedala Perhavčeva.

»Expano je prehodil dolgo pot od Milana do Murske Sobote, potovanje pa je trajalo kar štiri leta. Danes vem, da je bilo štiriletno potovanje paviljona vredno truda celotne ekipe, ker smo z njim v Pomurju dobili nov zagon za razvoj turizma in podjetništva. Z njim se Murska Sobota pogumno postavlja na zemljevid ne le Pomurja, ampak bistveno širšega mednarodnega prostora,« pa je zadovoljno dodal Jevšek.

Kakšne vsebine torej ponuja Expano? V paviljonu boste našli trgovino z regijskimi produkti in spominki, center mobilnosti, restavracijo kot kulinarični laboratorij panonskih dobrot in prijeten kotiček za posedanje ob kavi. 

Srečajte se s hologrami živali in poletite nad Pomurjem

Prav tako so v Expanu predstavljeni zakladi narave, obiskovalci se lahko med drugim srečate s hologrami značilnih pomurskih živali in rastlin, prav tako pa lahko uživate na 3-D potovanju skozi čas, kjer boste dobili informacije o nastanku Pomurja.

V Expanu se nahaja več tematskih točk, ki predstavijo regijo iz različnih zornih kotov.

»Expano ne more nadomestiti celovite izkušnje regeneracije v termalnih kopališčih, kolesarjenja po naših gričih in ravninah, uživanja v naših vinih in kulinariki, odkrivanja naše bogate kulturne dediščine in naravnih danosti. To tudi ni njegov namen. Z vsebino razstave želimo navdušiti k nadaljnjemu odkrivanju regije in gosta pomagati usmeriti tja, kjer so njegovi interesi,« pravi Helga Lukač, vodja paviljona Expano.

S pomočjo ogromne panoramske fotografije se lahko po Pomurju odpravite kar v paviljonu. 'Gigafotografija' vam omogoča, da si različne lokacije približate in si o njih tudi pridobite nove informacije.

Za vas so pripravili tudi neuroterme, kjer boste s pomočjo misli lahko premikali vodo.  Vrhunec Expano doživetja pa naj bi za mnoge predstavljal virtualni polet z balonom nad Pomurjem, prav tako pa se lahko sprehodite po neskončni sobi. 

Vrata v Pomurje

Otvoritev paviljona Expano bo tudi zaokrožila zgodbo, ki se bo odslej odvijala ob Soboškem jezeru, in sicer skupaj z gibalnim parkom, ki so ga odprli že pred časom.

Park za gibanje in motoriko predstavlja priložnost za vsakodnevno rekreacijo, saj se lahko razgibate na kar 35 postajah. Ureditev Soboškega jezera, katerega celotna južna brežina je namenjena športu, je sicer stekla v okviru projekta Vrata v Pomurje. 

Gibalni park je skupaj z naravnim kopališčem, pontonskim otokom, prostorom za piknike, infrastrukturo za številne športne aktivnosti in večjim prireditvenim prostorom predstavljal investicijo v višini 1.400.000 evrov.

Foto: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice