Fan Geli plac ste bralci Mariborinfo izbrali za lokal, v katerem strežejo najboljšo kavo v Mariboru ali okolici. Odpravili smo se tja in preverili, kdo se skriva za skodelico najboljše kave.

Fan Geli Plac je res zanimiv 'plac' v Miklavžu na Dravskem polju, ki ga vodijo trije mladi možje. Med krošnjami dreves obiskovalec dobi občutek, da se sprehaja sredi popolne narave, v resnici pa je le streljaj oddaljen iz mesta. Lokal obdaja zelenje, sredi katerega se lahko ljubitelji dobre kave sprostite, športne duše pa boste odkrile igrišče za odbojko s pravo mivko, namizni tenis in igrišče za košarko. 

Združili so moči in prevzeli lokal

Pred zgodbo, ki je prerasla v najboljšo kavo po izboru bralcev Mariborinfo, so bili Andrej Stropnik, Denis Pečovnik in Aljaž Cvetko sodelavci, ki so postali zelo dobri prijatelji. Vsi z eno željo oziroma enimi sanjami, in sicer da bi nekoč imeli svoj lokal.

Združili so moči, se povezali in iz prijateljstva nastal odličen lokal, ki so ga pred letom dni vzeli v najem. Kot nam je povedal Andrej, so si vsi skupaj že na začetku zadali cilj, da bo vsak znal delati vse. 

»Ponudila se je odlična priložnost, ko se je ta lokal oddajal v najem. Rekli smo si, da poskusimo, da nimamo kaj za izgubiti. Zdaj to traja že eno leto, odkar smo skupaj tukaj. Glede na to, da je lokal zelo poseben, s čudovito teraso smo si rekli, da moramo imeti tudi posebno in dobro kavo, saj je kava izredno pomembna za lokal. S tem ohranjaš in privabljaš goste,« nam je zaupal Denis.

Dobra kava je dnevna rutina

Fantje so v svojem lokalu želeli imeti posebno kavo. Hodili so na razne degustacije, jih primerjali med seboj in se nato soglasno odločili za kavo, ki jo pražijo v Kamniku. 

»Nismo želeli iti na komercialo, na Illy, Julius ali Lavazzo, saj imajo te kave že povsod. Ljudem smo želeli približati nekaj, česar še ne poznajo. Zelo pomembna je sama priprava kave. Lahko imaš zelo posebno kavo pa če je ne znaš pripraviti ti to na koncu nič ne pomaga. Pomembnejša je sama priprava kot pa znamka kave,« pojasnjuje Aljaž. 

Zanimiva mešanica kave sicer prihaja iz Južne Afrike in Južne Amerike. Fantje nam pojasnijo, da obstajata dve glavni vrsti kave, to sta robusta in arabica. Razlika med njima je v okusu, rasteta pa na različnih nadmorskih višinah. 

»Večina lokalov ima arabico, ker ima več okusa in večjo aromo, robusta pa da večjo moč in grenkobo, zato ju nekateri tudi mešajo med seboj,« pripovedujejo.

Pomembna je čistoča kavnega avtomata

Veliko gostincev se ne zaveda, da je pri sami pripravi kave zelo pomembna čistoča avtomata in ne toliko znamka kave. 

»Pomembna je organizacija in čistoča avtomata, kar se ljudje včasih sploh ne zavedajo. Nekateri čistijo samo zunanje dele, ne notranjih. Priprava kave pa poteka iz samega notranjega dela mašine pa vse do zunanjega dela, kjer jo pripravlja barista. Če se ne očisti ročke, ostane kava od prejšnje kave, ki je prežgana in se jo nato ponovne prežge,« nadaljujejo fantje. 

Prodajo približno 300 kav na dan

Kava ima prefinjeno kreiran okus modernega espresa s čistim, medeno sadnimi in čokoladnimi aromami. Posebnost je ta, da je kava pražena in mleta sproti. Pravijo, da vsako mleko, ki se doda v to opojno pijačo, spremeni okus kave. Edinstven okus kave je najbolj izrazit pri espresu ali ristretu, ki je še krajši espreso. 

»Pri nas imamo tudi 'specialty coffee', to je kava, ki ima dodano vrednost. Ima drugačen način praženja, drugačen način priprave. Tu v okolici smo edini, ki jo prodajamo po prodajni ceni 1,20 za espresso. Ljudje se žal še ne zavedajo dovolj kaj dejansko pomeni specialty kava,« še pove Aljaž.

Ustvarjajo sproščeno vzdušje 

Njihov glavni cilj je, da se stranke pri njih počutijo domače, zato vedno pristopijo na sproščen in prijateljski način. Gostom poleg čudovitega ambienta ponujajo odlično kavo, domače limonade in malice. Organizirali so tudi že rojstnodnevne zabave, fantovščine, turnir v odbojki, na terasi na drevesu pa so imeli celo poroko.

Obiščite jih, mi smo se vrnili navdušeni.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Točni podatki (nepreverjen)

Spremenite naslov. Miklavz na Dravskem polju je druga obcina. No...
Fantom pa cestitke!

Starejše novice