Nenavadna poteza labodjega para, ki si je lokacijo za valjenje naraščaja omislil povsem na očeh ljudi in nedaleč od precej prometne ceste, je pritegnila precej radovednežev. Bi lahko labodji družinici mestne oblasti zagotovile 24-urno zaščito?

Labodje gnezdo na Lentu je zadnje dni pogost motiv fotografij. Ob njem se radi zaustavljajo starejši, tudi mlajši ne skrivajo navdušenja. Danes lahko v gnezdu opazujejo že štiri jajca, ki jih samica za kratek čas zapusti le, ko v bližini nabira vejice za gnezdo. Samec medtem plava v bližji Dravi ali na drug strani pločnika spremlja vsako potezo mimoidočih.

»Takšni primeri so sicer redki, vendar se zgodijo. Labod se je prilagodil na bližino človeka - predvsem zaradi varnosti in hrane, zato gnezdenje v urbanih okolnih ni naključno in prav nič nenavadnega. Pri tem izpostavljenem primeru je lokacija gnezda malce ponesrečena, vendar tako pač v naravi je. Vsi kdaj naredimo boljšo ali slabšo odločitev,« opazovanje ornitologov iz DOPPS-a glede labodjega parčka strne Tilen Basle, varstveni ornitolog.

Labodji par, ki gnezdi praktično sredi mestnega vrveža, so na predlog Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije danes še dodatno zavarovali s cestno zaporo in trakovi. Lani so namreč neznanci ob Ljubljanici hladnokrvno pobili labodji par in uničili jajca. Pred tem pa je uničenje štirih labodjih jajc na Ptuju obravnavala celo policija.

Pozivi za 24-urno zaščito gnezda

»Ljudje naj se gnezdu ne približujejo in mu omogočijo nemoteno gnezdenje. Samica bo jajca valila dober mesec, nato se bo družina umaknila na vodo,« ob tem še opozarjajo iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. 

Na Štajerskem in tudi po vsej Sloveniji so ljubitelji ptic zabeležili precej nesrečnih primerov, ko so neznani nepridipravi nič hudega slutečim labodom razdejali gnezda, jajca pa polomili. Pozivov, naj mestne oblasti labodjo družinico čim bolj zaščitijo, zato ne manjka.

Mestne oblasti 24-urne zaščite za labodjo družino ne načrtuje

Mestno občino Maribor smo v luči številnih pozivov povprašali, ali je zaščita labodje družine s strani mestnega redarstva realna možnost in ali so jo že vzeli v obzir. 

»O vključevanju redarstva ne razmišljamo, tudi to ni opredeljeno v osnovnih nalogah občinskega redarstva po Zakonu o občinskem redarstvo. Po pogovorih z Medobčinskim uradom za varovanje okolja in ohranjanja narave ter Društvom za opazovanje smo dobili sugestijo, da je za labode najbolje, da je čim manj pozornosti in motenj okoli gnezda. Zato smo se odločili, da bomo postavili informacijsko tablo, kjer bomo mimoidoče nagovorili in naprosili, da spoštujejo gnezdo in prostor laboda,« odgovarjajo iz mestne občine.

Informacijsko tablo naj bi občina predvidoma postavila še danes.

Samica bo jajca valila vsaj še mesec dni, na kar se bo, če bo naraščaj zdrav, celotna družina umaknila v vodo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice