FOTO: Jure Banfi
V krožišču pri stolni cerkvi v Murski Soboti so danes postavili kip svetega Nikolaja.

Kip svetega Nikolaja, ki ga je škof Peter Štumpf v krožišču ob soboški stolnici že lani želel postaviti ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, bo danes vendarle dočakal svojo postavitev. 

Danes ob 14. uri se je namreč začela njegova postavitev v krožišču v bližini stolnice. Prva dela, s katerimi so pripravili prostor, so sicer potekala že minuli mesec. 

»Glede na njegovo dostojanstveno figuraliko, umetniško dovršenost, izbrano lokacijo in zavidljive dimenzije kipa v krožišču ob prihodu v Mursko Soboto in do trga pred soboško stolnico pomeni, da je sv. Nikolaj pomemben lik za prebivalce naše metropole in ostale Pomurce. Tako podoba sv. Nikolaja v krožišču hoče biti del naše pomurske identitete, s katero se želimo predstaviti vsemu ostalemu svetu.

Kip bo kljuboval času, vročini in mrazu, kljuboval bo vetru in viharjem. Postal bo nova stalnica, nespremenljiva konstanta teh krajev. Tu bo, ko nas že dolgo več ne bo. S tem bo simboliziral vez med našo krščansko preteklostjo in sedanjostjo - ter sedanjostjo, ki bo kmalu postala preteklost, in prihodnostjo, ki že prihaja izza prvega ovinka in ki verjamemo da bo, tudi s pomočjo zavetnika sv. Nikolaja, še vedno krščanska,« je ob tem zapisal škof Peter Štumpf.

FOTO: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi

Štiri metre visok kip

Sicer pa spomnimo, da je zasnovan mogočen kip, visok približno štiri metre. Načrtovani kip je zasnoval akademski kipar Marjan Drev, njegova vizija je bronasta podoba v velikosti štirih metrov. 

»V levi roki bi držal škofovsko palico, v desni tri zlate krogle na glavi bi imel škofovsko pokrivalo, skulptura je narejena za v prostor, čeprav sta dva dominantna pogleda, ampak je modelirana tako, da ustreza vsem zornim kotom.«

Kot pravi kipar, zasnova kipa sledi tradiciji evropskega kiparstva.

Foto: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi
FOTO: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice