FOTO: Janez Leskovar
V Mariboru so že kar 40. leto zapored obrezali žlahtno kraljico vseh trt.

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega odvisna rast in tudi pridelek. Rez Stare trte je postal v Mariboru postal tradicionalni protokolarni dogodek, ob katerem Maribor prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta poklanja Trtine cepiče.

Tokratni rez Stare trte in podelitev cepičev sta pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu potekala že kar štiridesetič, obiskovalci prireditve pa so lahko cepljenke potomk Stare trte tudi kupili. 

Rez je spremljal tudi bogat kulturno-etnografski program, in sicer v družbi mestnega viničarja, vinskih kraljic, Male pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci, Akademsko folklorne skupine Študent in drugih. 

V osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu že več kot 400 let poganja Stara trta, ki je najstarejša na svetu. Hiša Stare trte je bila zgrajena v 16. stoletju in je doživela mnogo bistvenih arhitekturnih sprememb. Nekoč je bila del mestnega obzidja, danes pa je tam hram vinske in kulturne tradicije Maribora, Štajerske in celotne Slovenije. Nosi tudi častni sedež slovenskih in mednarodnih združb, namenjenim čaščenju vina in vinske kulture. 

Stara trta je namreč žametovka oziroma modra kavčina, ki je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu, ki še vedno rodi žlahtne sadove. 

Prejemniki cepičev 2019

Slovenski prejemniki:

  1. Občina Ravne na Koroškem – rastišče pred knjižnico, zasaditev ob 70 letnici osrednje koroške knjižnice dr. Franca Sušnika;
  2. Občina in župnija Razkrižje – ob 25 letnici priključitve k tedanji Škofiji Maribor (čakajo že od leta 2016);
  3. Kasaški klub Ljutomer – ob 145 letnici prvih kasaških dirk na Slovenskem – rastišče pred Muzejem ljutomerskega kasača;
  4. Društvo vinogradnikov Ribnica na Dolenjskem - 20 letnica delovanja Društva Ribniških vinogradnikov – skrajno vinorodno obrobje, za spodbudo.

Tuji prejemniki:

  1. Osijek, Hrvaška – od leta 1995 z Mariborom pobrateno mesto;
  2. Nacionalni park Inuyama ob reki Kiso, Japonska – za dobro poslovno sodelovanje ob upoštevanju pogojev, ki jih navedemo in sodelovanjem Slovenskega veleposlaništva ob sajenju;
  3. Muzejski vinograd Stetten im Remstal pri Stuttgartu, Nemčija (gre za muzejski nasad starih evropskih sort vinske trte kot del muzej, ki ga letno obišče veliko turistov – možnost, da izmenjamo nekaj sort s tistimi, ki jih oni imajo in so na Slovenskem nekoč rastle pa jih ni več;
  4. Szentgotthárd / Monošter, Madžarska – rastišče pred Slovensko hišo v Gornjem Seniku, reprezentančnim objektom Republike Slovenije v Porabju – pobuda Slovenskega konzulata v Monoštru.

FOTO: Janez Leskovar

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice