Najboljše kuhano vino v Mariboru po izboru bralcev Mariborinfo strežejo na stojnici Vina Joannes Protner na Trgu Leona Štuklja. Odpravili smo se tja in preverili, kaj se skriva v skodelici najboljšega kuhanega vina.

V mesecu decembru Trg Leona Štuklja zavzamejo stojnice, ki ponujajo različne vrste zimskih napitkov. Lahko si privoščite kuhano vino, belo ali rdeče, viljamovko, punč ali čaj. Stojnica Vina Joannes Protner stoji na sončni lokaciji in ob prihodu nas izza pulta stojnice pričaka simpatična Ana Protner, tudi mariborska vinska kraljica 2018, ki je za Mariborinfo razkrila nekatere skrivnosti najboljšega kuhanega vina. 

Vinu dodajajo čim manj vode

Pri belem in pri rdečem kuhanem vinu se orientirajo na klasično kuhanje z dodatkom cimeta in klinčkom. Izogibajo se pomaranči in limoni, medtem ko ju nekateri dodajajo zaradi kisline. 

»Nekje na 20 litrov vina dodamo štiri litre vode in potem nekje kilo ali kilo in pol sladkorja, osem cimetovih palčk in dve vrečki klinčkov, ki ji sami naredimo, da potem klinčki ne plavajo po vinu,« je povedala mariborska vinska kraljica.

Malo sladkorja, cimet, klinčki

Rdeče kuhano vino delajo predvsem iz modre frankinje in mu prav tako dodajo klinčke, enako količino vode, cimet in pomarančno lupino za bogatejši okus. 

»Pomembno je, da ima vino dovolj kisline in če ima vino dovolj kisline jo potem ti z vodo nekako malo nevtraliziraš in moraš najti nek dober okus. Tudi sladkorja ni tako hudo dosti. Sem malo preračunaval in eno kuhano vino ima nekje od 40 do 45 gramov na liter sladkorja, kar je pa bistveno manj kot vse te naše ostale pijače,« razlaga Boštjan Protner

In kaj menijo, zakaj imajo najboljše kuhano vino?

»Zato, ker dodajamo najmanj vode. Vino je naše domače in ni kupljeno. Ključno je res to, da dodamo čim manj vode. Ne gre se nam toliko za sam dobiček kot za to, da je kuhano vino na koncu dobro, da je dober rezultat in da so gosti zadovoljni,« doda Protnerjeva. 

Naziv jim veliko pomeni

Naziv, ki so ga prejeli s strani bralcev Mariborinfo jim veliko pomeni, saj imajo hišico na trgu šele drugo leto. »Veliko nam pomeni, da ljudje že sami prepoznajo, kaj je dobro kuhano vino in kaj ne,« dodaja Protnerjeva, ki odlično sledi družinski tradiciji.

Kuhano vino servirajo izključno v skodelice

Kuhano vino čez dan servirajo izključno v skodelice, s čimer se tudi razlikujejo od nekaterih drugih ponudnikov kuhanega vina na trgu.  V času velikih koncertov, ki se zvrstijo na trgu, se stojnica Vina Joannes Protner pohvali s prodajo 200 litrov vina na dan. Belo vino še vedno gre bolj v prodajo kot rdeče.

»Bistveno pri kuhi je to, da vino ne sme zavreti. Zato so te posode super, ker ti nastaviš temperaturo. Mi jo nastavimo nekje na 60 stopinj, tako dodamo cimet in klinčke, sladkor pa dodamo kasneje. Tako vino potem tudi drugi dan ni problem, če ga zagreješ, ker ni odvrelo,« pojasni Protner. 

»Mislim, da je na splošno kvaliteta kuhanih vin v Mariboru bistveno boljša kot recimo v Ljubljani. Kolikor jaz vem, danes vsi kuhajo štajersko vino, mogoče nekateri dodajo malo več vode, kar ni poanta. Poanta je v tem, da se kuha naše vino,« še doda.

Poskusite najboljše vino v Mariboru po izboru naših bralcev tudi vi in se sami prepričajte v naziv, ki so ga prejeli. Vina Joannes Protner pa bo bo te dni navdušila tudi z akcijo 3 +1 gratis. Pa na zdravje!

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice