Svoja vrata je še uradno odprla nova bobnarska šola bobnarja skupine Elvis Jackson in znanega mariborskega »glasbenega aktivista« Marka Soršaka - Sokija, ki je z glasbili oskrbel že sto osnovnih šol. Njegovo je podprl tudi predsednik Borut Pahor.

Verjetno ni Mariborčana, ki še ni slišal za Marka Soršaka - Sokija, ki je novembra 2014 pričel z dobrodelnim projektom 20za20, v okviru katerega je najprej razveselil šolo v Žireh, nato pa obdaril še 98 drugih, četudi mu je bil prvotni cilj osvojiti desetico.

Na Belokranjski 4 je namreč odprl svojo, pravzaprav prvo bobnarsko šolo v Sloveniji, ki ima popolnoma drugačen način delovanja. Odločil se je združiti svoje dolgoletne bobnarske in odrske izkušnje, ki jih bo predajal naprej. Ta že zdaj šteje zavidljivo število vpisanih učencev, ki si želijo vešče vrteti bobnarske palice. Tako se lahko vanjo vpiše prav vsak.

Ob skupinskih in individualnih urah, predavanjih, seminarjih, bobnarskih karaokah, poučnih izletih in ekskurzijah ter kliniki z drugimi znanimi glasbeniki pa ponujajo tudi bobnarski vrtec.

Tako je med čustvenim govorom med drugim povedal: »Težava je bilo zbrati vse ljudi v manjši prostor. Paralo se mi je srce, saj bi danes lahko zbrali podpornike v letih projekta 20za20 za eno malo dvorano Tabor. Čez tri leta pa bi bilo že za v Stožice, nato pa kar za Wembley. Če slediš svojim sanjam in jih začneš živeti, so bistveno bližje, kot se zdi.«

Uradno odprtje je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor, ki ga je zgodba, kot pravi sam, nemudoma prevzela: »Moja služba je taka, da se srečujem s številnimi ljudmi dobrega srca, ki imajo mnogo zamisli, kako pomagati drugim. So tudi taki, ki uspejo izvesti eno akcijo in nato še drugo. Zelo redki in Soki je eden izmed teh, ki vztrajajo na tej poti kljub številnim preprekam. Soki ne zasluži našega občudovanja le zato, ker je prišel do ideje, ampak ker pomaga drugim, takim, ki si želijo igrati, pa si to ne morejo privoščiti. Malo je takih posameznikov, ki bi tako velike rezultate dosegli v tako kratkem času.«

»Vedno sem imel željo, da bi odprl svojo bobnarsko šolo. S projektom 20za20 sem naredil ogromno za otroke in bodočo slovensko glasbeno sceno, zato sem se odločil, da je čas za nekaj novega. Odpiram bobnarsko šolo, Soki's drum school, ki ne bo le šola ampak bo več od tega. Otroci velikokrat ne marajo hoditi v šolo, moja vizija pa je takšna, da bodo z veseljem prihajali na učne ure in vsrkavali znanje,« z nasmehom pove Soki. 

Projekt se nadaljuje, a nekoliko drugače ...

»Otvoritev bobnarske šole je novo poglavje v bobnarski karieri, s katero bom poslanstvo dotedanjega projekta 20za20 širil na mlade. Ideja je na poudarku alternativnega, modernega in praktičnega pristopa k učenju bobnov,« je povedal za Mariborinfo.

Projekt se bo nadaljeval, vendar nekoliko drugače in na drugem nivoju. Tako bo v sodelovanju z družbeno odgovornimi podjetji in občinami širil skupno poslanstvo naprej in opozarjal javnost na pomembnost tovrstnih projektov.

Učencem omogočiti pridobitev prave bobnarske širine

Pri tem Soki dodaja, da bi rad ponudil svojo bobnarsko širino in omogočil, da tudi učenci izkusijo tovrstno življenje: »To niso le vaje in driblanje komadov. To pomeni, da bodo učenci spoznali delo svetovno znanih bobnarjev, znali uglaševati bobne, se seznanili z izdelovalci bobnov, peljali jih bomo v zaodrje, kjer se bendi ogrevajo pred koncerti in na tonske vaje. Želim, da tudi občutijo, kako je stati na odru in koncertirati.«

Tako bodo na njegovi šoli učili tudi njegovi nekdanji učenci, ki jim zaupa. Za vsakega tako upa trditi, da je specialist na svojem področju in tako bo lahko poučevanju dodal dodano vrednost, saj bodo le tako lahko učenci dobili pravo bobnarsko širino.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice