Organizacijska enota Nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor je pridobila novo vozilo urgentnega zdravnika visokega kakovostnega razreda.

Mariborska enota nujne medicinske pomoči je danes prevzela novo vozilo za urgentnega zdravnika, ki omogoča oskrbo bolnikov in ponesrečencev na najvišji ravni nujne medicinske pomoči. Vozilo bo služilo reševanju in oskrbi približno 200.000 prebivalcem Maribora in enajstih okoliških občin. 

Gre za vozilo znamke VW Tiguan, tip SUV, z dizelskim agregatom 2.0 TDI, s 110 kW močnim motorjem. Vozilo ima pogon na vsa štiri kolesa in izpolnjuje zahtevo EURO 5+. Predelali so ga v podjetju Medicop in je vredno več kot 60.000 evrov.

Za hitro, varno in zanesljivo oskrbo

»Vrednost avtomobila je več kot 60.000 evrov. To so posebej predelani avtomobili, ki morajo služiti v nujnih slučajih. To je eno vozilo, želimo pa si jih še več. Zavedamo se pomena hitre, varne in zanesljive nujne oskrbe pacientov. Zato si prizadevamo tudi za korenito prenovo voznega parka,« je povedal direktor ZD Maribor dr. Jurij Završnik.

Ta se je zahvalil tudi županu občine Hoče-Slivnica Marku Soršaku, saj je občina z uspešno prijavo na javni razpis za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti uspela pridobiti sofinanciranje iz proračuna Ministrstva za zdravje. Ministrstvo je vozilo sofinanciralo v polovični vrednosti, kar je izdatno pripomoglo pri nabavi novega vozila, je poudaril Završnik.

»Gre za to, da je lahko zdravnik s takšnim avtom na licu mesta, kjer je potreben, hitreje in varneje,« je glavno prednost novega vozila izpostavil direktor zdravstvenega doma.

Lani prevozili skoraj milijon kilometrov

Zdravstveni dom Maribor je drugi največji v državi in ima blizu tisoč zaposlenih. V okviru organizacijske enote Nujne medicinske pomoči v Mariboru je bilo lani opravljenih več kot 27 tisoč nujnih in nenujnih intervencij, vse skupaj pa prevoženih 919.580 kilometrov. Teren pokrivanja dejavnosti znaša 745 kvadratnih kilometrov, v primeru večjih nezgod pa še več.

Vozilo je namenjeno za izvajanje urgentnih prevozov zdravnika v sklopu nujne medicinske pomoči in izvajanju najzahtevnejših intervencij nujne medicinske pomoči. Vozilo omogoča udobno vožnjo, ima zelo učinkovito zvočno in svetlobno signalizacijo ter je zelo dobro vidno med udeleženci v prometu.

Vozniku pri upravljanju nadzora nad vozilom pomaga računalniški sistem, na voljo ima prostoročno upravljanje s komunikacijskimi napravami, pri vožnji naprej in vzvratni vožnji pa mu pomagajo senzorji. V vozilu se nahaja defibrilator, pulzni oksimeter, glukometer, termometer, naprava za merjenje krvnega tlaka, reanimacijska oprema z nujnimi zdravili, infuzijskimi tekočinami in kisikom ter vratne opornice in sanitetna oprema za oskrbo poškodb je dejal Aleksander Jus, glavni zdravstvenik mariborske enote nujne medicinske pomoči.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice