Foto: Jaka Arbutina
V senci lokalnih volitev se v Državni svet Republike Slovenije prerivajo tudi kandidati, ki se bodo borili za lokalni interes. Za državnega svetnika sta se spopadla Drago Žura in Franc Kangler. Kdo je slavil?

Le nekaj dni po lokalnih volitvah, so bile danes na sporedu tudi volitve v državni svet. 

V sklopu državnega sveta delo opravlja 40 državnih svetnic in svetnikov, in sicer štirje predstavniki delodajalcev, štirje predstavniki delojemalcev, štirje predstavniki kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, šest predstavnikov negospodarskih dejavnosti in 22 predstavnikov lokalnih interesov.

Največ lobiranja je za 22 svetniških mest, ki so rezervirana za zastopnike lokalnih interesov. Občinski svetniki namreč najprej izvolijo elektorje, ki nato volijo člane državnega sveta, prav tako lahko občine določijo svojega kandidata za člana državnega sveta.

Elektorji niso zavezani, da dajo glas svojemu kandidatu, ampak se pogosto odločijo drugače.

Izbrani kandidati bodo v državnem svetu delovali za mandatno dobo petih let. 

Tesen dvoboj med Kanglerjem in Žuro

V mariborskem Izumu so danes potekale tudi volitve lokalnih skupnosti volilne enote 3 v državni svet. Kandidata sta bila dva, Drago Žura in Franc Kangler. 

Oba kandidata imata izkušnje v državnem svetu. Drago Žura je moral Francu Kanglerju premoč priznati že leta 2012, nato pa še na prejšnjih volitvah leta 2017.

Za preboj v državni svet je bila sicer nujna podpora občin. Žuro so podprli trije občinski svetovi, in sicer občinski svet občine Maribor, Starše in Hoče - Slivnica. 

Kanglerja so podprli občinski svetovi občine Šentilj, Rače - Fram in Duplek.

Kako so se torej elektorji naposled odločili? 

Elektorji so se na današnjih volitvah odločili, da med dvema kandidatoma, torej Francem Kanglerjem in Dragom Žura, izberejo slednjega.

V državnem svetu bo torej lokalne interese zastopal Drago Žura

Kljub temu da je javnost pričakovala, da bo danes izvoljen Kangler, je Žura tesno, z 19 elektorskimi glasovi proti 18, premagal Franca Kanglerja

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jurek (nepreverjen)

In tako ostanejo Franceju edini zvesti njegovi PUJČEKI .

Lucky..... (nepreverjen)

To....se na lokalnih za zupana mu je treba pokazat kam spada...

Surfeiter (nepreverjen)

Kangler oz. glas za njegovo izvolitev je sramota za ljudski rod ...

Dejkan (nepreverjen)

Hvala bogu! Razumi kdor more Kanglerja. Pred leti smo ga odnesli ven iz občine z revolucijo, ki jo Slovenija še ni videla! In ta model zdaj misli, da je to pozabljeno in da ga imamo zdaj spet radi??? Bumbar.

Rq (nepreverjen)

Bravo! Kangla go home!

majki (nepreverjen)

kangla je zakon, sploh se ne zavedate, kaj imamo, Kangler bo župan in prav je tako

Starejše novice