Mariborsko Pohorje je bilo v nedeljo zjutraj prizorišče masovne nesreče - a na srečo ne prave. Mariborski študenti medicine so namreč v sodelovanju z vojsko in Lukom Zorenčom - Risom organizirali simulacijo masovne nesreče.

Mnoge pohodnike je zjutraj na Pohorju preseneti nenavaden prizor: malce nad Trikotno jaso so ljudje nepokretni ležali na tleh in klicali na pomoč, oskrbovali pa so jih ljudje v rumenih odsevnih jopičih in vojaških uniformah.

Malce nad Trikotno jaso sta bila parkirana šestkolesni oklepnik in reševalno vozilo, ki se jima je nato pridružil še vojaški helikopter. 

Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Čeprav je na prvi pogled izgledalo, kot da je na Pohorju prišlo do množične nesreče z več žrtvami, je to le delno res.

Šlo je za zaključek projekta Urgentni vikend, ki ga prostovoljno organizirajo študenti 5. in 6. letnika medicine z Medicinske fakultete Maribor.

Gre za člane Študentske urgentne sekcije, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor. Vrhunec projekta je simulacija masovne nesreče, kot smo jo lahko včeraj videli na Pohorju.

»Masovna nesreča je poseben tip reševanja, kjer primarni problem niso medicinski postopki reševanja, temveč kako se organizirati, kar je zelo zahtevno. Pri masovni nesreči je enostavno desetkrat več poškodovancev, kot je kapacitet, in organizirati se moraš tako, da jih preživi čim več,« je o dogodku povedal organizator projekta Urgentni vikend Gregor Jakopič.

Tako so morali mladi zdravniki s pomočjo sanitetno-reševalne enote Vojaško zdravstvene enote oskrbeti sedemnajst poškodovancev z najrazličnejšimi poškodbami; odločiti so se morali, kako koga najučinkoviteje oskrbeti, koga poslati v reševalno vozilo, koga v helikopter, za koga pa - seveda le hipotetično - bi bilo v dani situaciji prepozno.

Četudi je šlo za simulacijo, so bile, kakor če bi se nesreča resnično zgodila, ključne hitrost, dobra organizacija, preudarnost ter strokovno znanje vseh sodelujočih.

Ti so se na Urgentnem vikendu na Pohorju tri dni pred simulacijo nesreče, torej od petka, 13., do nedelje, 15. maja, v Domu Miloša Zidanška na Pohorju neprekinjeno izobraževali o tem, kako pri poškodbah na terenu pristopiti k poškodovancem, diagnosticirati njihove poškodbe, jih imobilizirati ter v nepredvidljivih razmerah rešiti njihovo življenje.

Študenti so se na izobraževanju seznanili z delovanjem Slovenske vojske in kariernim sodelovanjem z njo. Vojska in medicina namreč združita moči prav v situacijah, kakršna je bila na Pohorju. Stotnik Anton Bučko je študentom medicine tako predstavil zaposlitvene možnosti v vojski in možnost prostovoljnega vojaškega služenja.

Poleg vojske sodeloval tudi poseben gost

Urgentni vikend je letos že četrti po vrsti, a tudi najobsežnejši. Slovenska vojska je na njem sodelovala že trikrat, a letos je prvič doprinesla tudi tako, da je medicincem za namen simulacije posodila vojaški helikopter. 

Tako so se študenti medicine srečali s popolnoma novo situacijo reševanja ponesrečencev na terenu, namesto da bi »nekaj ur čakali na reševalno vozilo,« je pojasnil Jakopič in dodal, da so študenti lahko izkusili, kaj pomeni helikoptersko reševanje: »Nekdo se poškoduje, prileti helikopter in v pol ure je poškodovanec že v operacijski dvorani, namesto pri vznožju Pohorja.«

Organizatorji so letos k sodelovanju povabili posebnega gosta. Luka Zorenč - Ris je bivši pripadnik specialnih sil Slovenske vojske, ki se je v Združenih državah Amerike izobrazil za vojnega reševalca.

Njegova knjiga Ris, v kateri opisuje svojo pot v Slovenski vojski, je v javnosti požela veliko zanimanja, zato so bili organizatorji Urgentnega vikenda nadvse zadovoljni, ko se je odzval njihovem vabilu - in za to ni zahteval nikakršnega plačila.

»Profesionalci, kot je Ris, to sicer tržijo na tečajih, zato je to z njegove strani zelo nesebično dejanje, za kar smo mu globoko hvaležni,« je za Mariborinfo še povedal Jakopič. 

Ris je strokovnjak pri protokolih, kjer je treba ranjence evakuirati iz nevarnega območja na relativno varno mesto in jih tam oskrbeti.

To mesto pa je neoptimalen kraj, denimo zasilna ambulanta ali šotor z omejenimi kapacitetami. Znanje, ki ga ima, učijo na ameriških vojaških akademijah in ni običajno medicinsko znanje ter je bazirano na vojnih razmerah.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tommmmmy (nepreverjen)

Bravo mladi študenti bodoči zdravniki, bravo Slovenska vojska!

Neviden (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pojdi spat'očitno nisi služil, da bi poznal resnico naše vojske.

In reply to by Tommmmmy (nepreverjen)

Majvan (nepreverjen)

"FOTO: Klici na pomoč, oklepnik in vojaški helikopter: Kaj se je dogajalo na Pohorju?"

Retardirani click bait naslov.

Biba leze (nepreverjen)

In kaj je tam delal oklepnik?

In reply to by Majvan (nepreverjen)

Neviden (nepreverjen)

Bureki'oklepno vozilo??? Ha, ha, ha,

aa (nepreverjen)

burek na fronto .ka se pa vrne je kvilificiran

pohorskisvizec

Jaz sem videl helikopter kako je krožil na Pohorjem!

Refošk (nepreverjen)

Nekje je treba si dat malo duška bencin,helikopter,alkohol tableti mamile...

Starejše novice