FOTO: Seos Africa
Kakšen projekt. A obsežna ekspedicija jih še čaka! To so fantje, ki so se ambiciozno lotili velikega zalogaja ...

Naj pričnemo na začetku in pojasnimo, da za tri prijatelje – Blaža Tomažina, Timija Božiča in Roka Korošca – to ni prva avantura.

»Zato je bilo naravno, da smo se dokaj hitro strinjali o tej ideji. Poznali smo že nekaj prijateljev, ki so že sodelovali na tovrstnem rallyju, sami pa smo vedno radi delali t. i. roadtripe, vsi uživamo z potovanjem v avtu, ker ima nek poseben čar.«

Tako so se v preteklih letih z (drugim) mercedesom že podali preko Evrope na sever Švedske, s fičotom prepotovali države bivše Jugoslavije, a se hkrati »vedno spogledovali z neko večjo avanturo«. 

Velika avantura je napočila

In čas zadnjo je napočil, ko je nastopil amaterski vztrajnostni reli Budapest-Bamako, ki ima sedaj cilj v Freemontu v Sierra Leone. Najprej so se prijavili in šele nato začeli ugotavljati, s katerim vozilom se bodo na pot sploh odpravili.

»Prvotno smo želeli le kupiti kombi, ga spraviti v vozno stanje in ga v Afriki prodati, kot to počnejo nekateri na tem rallyju. No, nato pa smo se odločili za opcijo, da se vozilo vrne v Slovenijo. Posledično pa je to pomenilo, da bomo vanj vložili več časa in truda, da ga bomo – kot ga že zdaj – koristili za različne oddihe in prej omenjene roadtripe po našem kontinentu.«

Vsi trije sicer že imajo oldtimerje, ki jih sami vzdržujejo in ohranjajo pri življenju, tako da so si v teh letih nabrali precej izkušenj. A sedaj je bilo pred njimi nekaj popolnoma novega. V Avstriji so kupili 50 let star in rjast kombi, znamke Mercedes-Benz, ter ga prepeljali v Maribor. Nato pa se je akcija začela.

Düdo, letnik 1969

Čeprav marsikatero oko tako ne bi ocenilo, pa fantje menijo, da je bil Düdo, letnik 1969, za svojo starost v res dobrem stanju. »V precej slabšem pa karoserija, saj so bile v strehi izrezane luknje, skozi katere je precej let zamakala voda, ta pa je posledično uničila večino stenskih oblog v notranjosti, ki smo jih morali v celoti zamenjati,« povejo in razložijo, da je bilo precej rje tudi na mestih, kjer to vozilo rado rjavi. 

»Nič pri teh predelavah in obnovah ni hitro. Odkrito povedano smo tudi sami pričakovali, da ga bomo pripravili malo hitreje – za poletne dni. Na nek način nam je sicer uspelo, vendar manjka (kot je videno na slikah) še nekaj zadev za samo pot v Afriko.«

Predelava = kompromisi

Notranjost so si reorganizirali in uredili tako, da je primerna za tri osebe in za takšno pot. Kuhinjski del so le osvežili, ob tem pa tudi zamenjali in izboljšali celotno električno napeljavo za bivalni del: od luči in USB vtičnic do avtonomije in drugega, generalno pa so morali zamenjati tudi vodovodni del.

»Iskali smo nek kompromis med tem, kar nam bo služilo na sami poti, in tem, kaj nam bo služilo kasneje ob normalni uporabi.«

Po saniranju rje je sledilo barvanje vozila, zamenjava vseh tesnil in podobno, vzporedno pa se je opravil še celoten servis motorja in osi – se pravi ležaji in zavorni sistemi.

FOTO: Seos Africa

Bili so trenutki, ko so bili živci na meji ...

Düdota so v avtodom predelali že leta 1978, zato je neko osnovno razporeditev že vseboval. Vendar pa so fantje seveda zadeve malenkost modificirali, po združevanju in nadgrajevanju idej pa nadaljevali z najboljšo. »Ob koncu je res izpadlo tako, kot smo si želeli, nekaj malenkosti pa bomo še spremenili oziroma dodali.«

In kaj je bil pri tem največji izziv? »Težko bi izpostavil eno samo zadevo, vsaka je bila po svoje izziv. Bili so trenutki, ko so bili živci na meji, generalno pa smo, ker imamo vsi ljubezen do avtov, uživali ob obnovi,« pojasni Blaž Tomažin. 

Vrednost celotne predelave danes težko ocenijo, saj se jim zdaj zdi, kar radi verjamemo, »neprecenljiv«. »Stroški so variirali: od nekaterih najmanjših stvari, ki so bile nenormalno drage, do nekaterih res nujnih in ravno tako dragih. Težko bi izpostavil enega samega.«

Sedaj že testirajo vozilo, ki pridno nabira kilometre in zaenkrat ne kaže nobenih težav. 

Seos ... Africa!

Ob tem pa so izdelali tudi logo, v katerega so želeli vključiti afriško temo s štajerskim pridihom in tako je nastal logotip »Seos Africa«.

»Slon je vključen, ker je močan in velik, robusten – kot naš avto, če se pošalim. Obdan je z zobnikom, ki predstavlja mehanični del,« pojasnjuje Blaž.

on the open road

Celodnevna čakanja in podkupovanje na afriških mejah

In sedaj jih čaka največji amaterski reli na svetu, ki želi ohraniti duh znamenitega Dakarja, a s precej manjšimi stroški, zaradi varnosti pa pot poteka tudi nekoliko drugače. Po štartu v Budimpešti sledi tridnevni maraton skozi Slovenijo in Italijo, ki se nadaljuje po Azurni obali vse do Gibraltarja, kjer pa se bodo s trajektom zapeljali na afriški kontinent.

FOTO: Seos Africa

Pot jih bo nato vodila skozi Maroko, Mavretanijo, Senegal, Gvinejo in se zaključila na končni destinaciji Sierra Leone, natančneje v mestu Freetown. Etape so razdeljene, tako bodo fantje prevozili dnevno od 300 do 500 kilometrov, kar pomeni, da bodo čez določeno državo vozili nekaj dni.

»Mikrolokacije poti se razlikujejo glede na kategorijo vozila: 4x4 terenci imajo v primerjavi z našo, kjer so klasična vozila in motorji, nekoliko prilagojeno ruto.«

Tako bodo vse skupaj potovali okoli 16 dni, dnevni postanki so tako vnaprej določeni, tam pa bodo organizirani bivaki, kjer prenočujejo vsa vozila. »Če ti do tja ne uspe priti zaradi okvare ali kakšne druge ovire, potem se znajdeš sam,« pojasnijo in dodajo, da bo največji strošek zagotovo predstavljalo gorivo.

In kaj je njihov največji strah poleg morebitnih tehničnih okvar? »Zadeve tam funkcionirajo precej drugače, sem že sam izkusil, kako,« pojasni Blaž. »Tako da približno vemo, kaj pričakovati. Verjetno imamo največ pomislekov, ne bi pa rekel strahov, glede mejnih prehodov. Včasih se na meji stoji po nekaj ur, včasih lahko celo cel dan, meje se odprejo samo ob določenih urah, uradniki zahtevajo podkupnine ... Lahko je precej zanimivo. Se pa organizator trudi ob vsaki izvedbi olajšati prehode, da se že vnaprej uredijo papirji.«

FOTO: Seos Africa

Dobrodelna karavana

Vztrajnostni reli pa nosi tudi dobrodelno noto pomaga se vasem, skozi katere potuje karavana, posamezniki pa se odločijo, ali bodo dobrine razdelili že na poti ali pa vse prihranili za določeno destinacijo. »Tudi od ekipe je odvisno, kaj si bodo izbrali za osnovno dobrino; nekateri šolske potrebščine, spet drugi oblačila, igrače, zdravila ipd.«

Pomagajo pa lahko tudi ostali, in sicer z donacijo naštetih dobrin, medtem ko bodo vozniki poskrbeli, da bodo resnično prišle v prave roke.

Fantje so zaenkrat osredotočeni zgolj na omenjeno veliko ekspedicijo, vendar pa ne izključujejo možnosti, da jih v prihodnje zanese še kam. »Obstaja podoben reli tudi v Mongolijo,« še spodbujajoč radovednost zaključijo.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pusti Afriko n… (nepreverjen)

OSTANI DOMA!

ahtung (nepreverjen)

Mavritanija - Senegal grančni probljem

Kradli bodo ... (nepreverjen)

Mafija gre po migrante, drogo ...

In reply to by ahtung (nepreverjen)

Mercedes ... Š… (nepreverjen)

Mercedes je nekoč bilo špansko podjetje!

https://sl.wikipedia.org/wiki/Mercedes_(ime)

previdno s kombiji (nepreverjen)

Starejše novice