Društvo Hiša je v sodelovanju s srednjimi šolami in fakultetami v četrtek in petek pripravila dneve odprtih vrat, na katerih so se poklonili dediščini Maribora.

Z dnevom odprtih vrat na osnovnih šolah so se osnovnošolci, dijaki in študenti poklonili dediščini tekstilne industrije Maribora. V okviru podpornega programa Niti mesta, ki poteka v sklopu Jugoslovanskega Manchestra, Društvo Hiša! v sodelovanju z Muzejem narodne osvoboditve namreč pripravlja vrsto dogodkov, ki bodo potekali skozi celotno leto ter tako obujali bogato dediščino tekstilstva v Mariboru. Tekstilna industrija mesta je bila nekoč ena najbolj razvitih.

Razvijati se je začela v začetku 20. stoletja, v zlatih časih pa je bilo v Mariboru kar 15 tekstilnih tovarn, ki so zaposlovale okoli 7000 ljudi. S tem pa se je pojavila tudi potreba in želja po izobraževanju kadrov povezanih s tekstilstvom, trženjem, prodajo in na koncu koncev tudi turizmom in gostinstvom. 

Prvi dan namenjen srednjim šolam

Učenci so si na Srednji trgovski šoli pod vodstvom Lucije Žitnik in Suzane Majnarić ter ob pomoči dijakov v okviru delavnic lahko izdelali svetila iz niti, recikliranega materiala in še česa, drugi so risali in slikali na kamne, spet tretji so lahko dobili svoj začasni tatu. Cilj vseh delavnic pa je bila predstavitev poklicev, ki so tako in drugače povezani s tekstilstvom in so tudi sami del dediščine Maribora. Zanimanje za take poklice med mladimi je vsekakor še prisotno. Dijaki in učenci so se dela v delavnicah sprva lotili nekoliko sramežljivo, a kmalu je bila za njimi in veselo so se lotili dela. 

Vrata so odprle tudi fakultete

Na drugem dnevu odprtih vrat so na svoj račun prišle fakultete in višje šole. Katedra za tekstilne materiale in oblikovanje Fakultete za strojništvo se je obiskovalcem predstavila v okviru dveh delavnic. Kreativno oblikovaje je potekalo ob ustvarjanju na krojaških lutkah, kjer so se učenci ob drapiranju in nastajanju volumnov poigravali tudi s svetlobo. Predstavljeno pa je bilo še polstenje volne, ročno tkanje in tehnika zračne čipke. Spoznali so tudi oblačila v virtualnem svetu in se poigrali s simulacijo prototipov tekstilnih izdelkov. V okviru delavnice »materiali in tehnologije«  pa je bil prikazan pojav luminiscence, in tiskanje majice s sloganom, recikliranje odpadne zelenjave v nove okolju prijazne izdelke.   

Turizem in Maribor močno povezana

Z razvojem tekstilne industrije se je začelo krepiti tudi poznavanje Maribora. Odlična lega mesta, ki je križišče dveh evropskih koridorjev in povezuje velika mesta kot so Trst, Dunaj, Zagreb, Beograd predstavlja pomembno gospodarsko stičišče, ki je posledično Maribor postavila tudi na turistični zemljevid. Turizem in gostinstvo sta zato skozi čas in na račun tekstilne industrije, postala pomembna tudi za Maribor, Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem pa je njegov položaj le še utrdila in okrepila. Na VSGT so v povezavi s tem pripravili sprejemno točko s promocijskim materialom in ogled demonstracijskih učilnic, kulinarične delavnice, senzorične učilnice, demo hotelske sobe, mini gastronomsko ponudbo, predstavitev ekipe Wanted in demonstracijo in predstavitev velneške dejavnosti. 

Programa Niti mesta pa s tem še zdaleč ni konec. Počasi se približujejo že novi dogodki, ki bodo obujali pozabljene dogodke, nas učili o njih ter dajali priložnost mladim, da se predstavijo, še obljubljajo v društvu Hiša! 

Foto: Denis Zelnik - društvo Hiša! 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice