Quotelife je znamka, ki jo je ustvarila grafična oblikovalka Nika Ferš.

Nika Ferš je 29-letna Mariborčanka, ki se ne boji izzivov. Ustvarila je svojo znamko Quotelife, v katero je vključena njena ljubezen do citatov. Izdelke znamke Quotelife lahko že opazimo v številnih trgovinah po Sloveniji. Citati so motivacijski in pozitivno naravnani, tako vam lahko prav kakšen izmed njih polepša dan.

Nika, skupaj z oblikovalko Karmen Sulcer, trenutno deluje pod imenom Wedesignstuff. Kot nam je zaupala, je fokus njunega dela predvsem ustvarjanjem celostnih grafičnih podob. »Pri svojem delu se veliko srečujeva z manjšimi znamkami na začetku poti in tem najprej oblikujeva podobo, nato pa pri vsem ostalem pride zelo prav tudi izkušnja z znamko Quotelife,« doda Nika.

Študirala je na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Mariboru, na programu medijske komunikacije, kjer je diplomirala prav iz celostne podobe za svojo znamko. »Po končanem študiju sem nekaj časa delala v tiskarni, kjer sem dodobra spoznala tehnike tiska, lastnosti papirjev, in ostale stvari, ki mi še kako koristijo pri samih izdelkih,« pove o svojih izkušnjah dela po diplomi.

Začetki niso bili enostavni

Kot nam je zaupala, so jo že od nekdaj zanimali citati. »Do ideje za znamko sem prišla nekje po koncu študija, saj sem v sebi že dolgo čutila željo po ustvarjanju in lastni zgodbi. Citati kot taki so me zanimali že od nekdaj, še iz časov, ko smo si jih zapisovali v zvezke in si jih med seboj izposojali. Spomnim se tudi, da sem si jih veliko izpisovala tudi iz knjig. Na primer citate iz knjige Belo Jadro, avtorja Sergio Bambarena. Te imam v zvezku zbrane še danes in se rada k njim tudi vračam. Od takrat mi je zelo blizu pisatelj in filozof Henry David Thoreau. Vedno mi je bilo v navdih prebrati nekaj, kar je povzelo moje misli, pa čeprav je avtor živel v nekem povsem drugem času,« pripoveduje.

Začetki pa niso bili enostavni. »Dela s samo vzpostavitvijo znamke je res veliko in na začetku si seveda za vse sam, zato je veliko lažje, če lahko za obliko, fotografije, spletno stran skrbiš sam. Tako da je neka multimedijska osnova vsekakor prednost, vsaj kar se tiče izpolnjevanja neke zadovoljive estetike in načina razmišljanja. Manjka pa mogoče malo tržnega vidika,« smeje dodaja.

»Osnovni namen znamke je vsakodnevne predmete opremiti s citati in tako prinesti dodaten pomen vsakdanjim ritualom. Čeprav se je znamka najprej razvila v okviru dizajnov za printe, je hitro šla v smer izdelave produktov. To pa na način, da produkte opremim s citatom in jim s tem vdihnem nek nov pomen ali pa podkrepim obstoječega. Na primer napis na črnem milu: Wash the weight of the world of your shoulders. Tu gre za dvojnost pomena, eno je dejansko umivanje, hkrati pa tuširanje predstavlja nek ritual, pri katerem se sprostimo in tako malo odložimo težo sveta. Podobno je pri čokoladah, kjer sem iskala citate, ki so nanašajo na čokolado ali na življenje samo (Always finish what you start). Te dvojnosti imam na sploh zelo rada,« nam zaupa namen svoje znamke.

Všeč so ji tudi sodelovanja z drugimi slovenskimi znamkami, in kot pravi, je tako nastalo črno milo in sveče.

»Osnovni namen znamke je torej prenos sporočila, s katerim želim spodbuditi k razmišljanju ali navezati neko komunikacijsko situacijo. Prepričana sem, da že branje kake pomensko močne vrstice lahko vodi do novih perspektiv, sproži nadaljnja razmišljanja ali pa podkrepi nek zaključek do katerega smo delno prišli tudi sami z izkušnjo. Zanimivo je, kako je dojemanje citatov oziroma spektra citatov pogojeno ravno s številom nekih izkušenj in posledično razmišljanj. Branje citatov je na nek način kot pogovor s prijatelji, vendar to lahko počnemo sami in kadar to potrebujemo,« razlaga Nika.

Ljubezen do citatov

In zakaj se je mlada Mariborčanka odločila ravno za citate? »Dejansko je pri meni bil ta nek »aha moment«, ko sem med brskanjem po nekem portalu, kjer so bile fotografije opremljene s citati, ki pa za mene vizualno niso funkcionirali, dobila idejo, da bi to spravila v neko obliko. To se je zgodilo veliko pred tem, preden so citati preplavili socialna omrežja in kjer so se začeli pojavljati na različnih produktih različnih ustvarjalcev. Tako se je nekako v znamki Quotelife združila ljubezen do citatov, tipografije in oblikovanja

Oblikovalka vključuje tudi slovenske citate in želi s tem povedati, da gre za slovensko znamko. »Citate izbiram čisto po navdihu, odvisno kaj v tistem trenutku razmišljam, oziroma na katero področje življenja sem trenutno miselno usmerjena. Pravijo sicer, da je umetnik lahko inspiriran samo, kadar je zaljubljen ali razočaran. S čemer bi se lahko tudi strinjala, saj nas v težkih obdobjih, situacijah nagovori veliko več stvari kot sicer. Ampak veliko se seveda dogaja tudi ljudem v moji okolici in tu postanem spet pozorna na kaj, kar smo prejšnji dan debatirali ob kavi. Trudim se, da vključim tudi čim več slovenskih citatov, saj veliko ljudi zaradi komuniciranja citatov v angleščini ne ve, da gre za slovensko znamko,« pojasnjuje za Mariborinfo. Zanimivo je, da je čaj Quotea enako uspešen v slovenski in angleški različici. 

Poleg dizajna pa je njena druga velika ljubezen tudi glasba. »In veliko navdiha in citatov pride tudi od tam,« dodaja.

Prodor tudi na tuje tržišče

Mariborska oblikovalka deluje tudi na tujih tržiščih. »Sedaj mislim, da sem v fazi, ko sem izdelke pripeljala na nek nivo, da si jih upam poslati tudi v tuje trgovine s koncepti, to pomeni, kar se tiče kvalitete tiska, funkcionalnosti in dovršenosti produkta, male stvari, ki jih ne opazijo vsi. V tujino prodajam sicer nekaj tudi preko spleta, prva trgovina na tujem pa je trgovina Tashliving v Grazu. Vse skupaj pa gre seveda malo počasneje, ker znamka Quotelife ni moja primarna okupacija,« dodaja.

Nikina najbolj prepoznavna produkta sta zaenkrat Quotea in pa TO DO list. »To do list je v osnovi zelo enostaven produkt za beleženje vsakodnevnih opravil, ki pa ga ves čas uporabljam tudi sama. Del moje vsakodnevne rutina je izpolnjevanje in črtanje iz seznama to do lista, ki ga potem vtaknem v rokovnik«, nam zaupa. Quotea je produkt sestavljen iz 12 vrečk belega in črnega čaja, seveda pa se na vsakem čajnem paketu nahaja citat. 

Na njeni spletni strani lahko, poleg čajnih paketov in že omenjenega TO DO lista, najdemo še ostale izdelke. »Res je, najprej so bili printi in kartice, potem pa sem se hitro usmerila na produkte. Tudi zaradi poplave različnih printov s citati z različnimi avtorji, sem iskala bolj unikaten pristop. Idej za nove produkte nikoli ne zmanjka, zadnje čase  pa tudi opažam, da me vleče v smer, kjer si želim ustvarjati produkte samo z neko simboliko in pomenom, torej celo brez citata, tako da bi bil že sam predmet sporočilo, ki ga želim komunicirati. V planu imam nov produkt, ki bo spet popolnoma nekaj drugega in bo združeval neko širšo idejo in uporabnost, ampak trenutno se je malo zataknilo pri avtorstvu, tako da urejam stvari okrog tega. Za jesenski del leta pripravljam prenovljen in dodelan rokovnik, Twenty eighteen, ki bo že četrti zapovrstjo, pa nekaj novih produktov za organizacijo dela. Tukaj se mi zdi namreč, da ljudje potrebujejo največ motivacije in subtilnih prigovarjanj,« dodaja. 

Foto: Osebni arhiv Nike Ferš

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice