»Politika še vedno ne dojame, da ni planeta B,« sporočajo protestniki. Protesti, s katerimi zahtevajo večplastno podnebno pravičnost, danes potekajo po vsem svetu, pridružil se jim je tudi Maribor.

Gibanje Petki za prihodnost je znova pripravilo globalne podnebne proteste. Ti danes potekajo na vseh celinah z izjemo Antarktike.

Greta Thunberg, pobudnica gibanja Petki za prihodnost, se bo predvidoma udeležila demonstracij v Berlinu. Akciji so se pridružili tudi slovenski Mladi za podnebno pravičnost.

»V zadnjih treh letih politike neprestano opominjamo na nujnost ukrepanja, letos smo kot narod na referendumu pokazali, da nam je mar za naravo in zato se ponovno sklicujemo na politike, da poslušajo ljudstvo in opravijo svojo nalogo v boju proti podnebnim spremembam,« so sporočili.

Mladi za podnebno pravičnost so proteste napovedali za Ljubljano, Maribor, Koper, Kamnik in Ljutomer. 

V Mariboru so se protestniki ob 11.00 protestno zbrali na Trgu svobode in politiko pozvali, da potrebujemo spremembe. 

»Posledice podnebnih sprememb se že kažejo in čas za ukrepanje se hitro izteka. Spremembo v podnebni politiki potrebujemo zdaj, kajti drugače bo prepozno,« so jasni Mladi za podnebno pravičnost. 

Protestniki so za Maribor in Ljubljano pripravili tudi posebne zahteve. Te gredo v smeri izboljšanja javnega prometa, okolju prijaznih energetskih rešitev, urejanja mest po meri kolesarjev in pešcev ter povečevanju obsega zelenih površin.

V skladu z zahtevo o trajnostni mobilnosti in ozelenitvijo mest protestniki zahtevajo:

  • urejanje javnih in urbanih prostorov na način, ki ohranja biodiverziteto, omogoča prepustnost deževnice v podtalnico in preprečuje nastanek toplotnih otokov v mestih;
  • optimizacijo železnic, bolj ugodne cene vozovnic in boljše povezave po državi;
  • ureditev urbanih in medkrajevnih kolesarskih poti in infrastrukture, ki podpira uporabo koles;
  • obratovanje mestnih avtobusov čez noč;
  • boljšo javno razsvetljavo, ki ne pripomore svetlobnemu onesnaževanju, za izboljšanje občutka varnosti in vzpodbujanje kolesarjenja in pešačenja, ko se zmrači;
  • prekinitev dodajanja novih parkirnih mest in grajenje infrastrukture, ki podpira javni promet.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
TABORČAN (nepreverjen)

zakaj ponoči avtobus že čez dan je prazen

Starejše novice