Gasilska brigada Maribor je z današnjo slovesnostjo v Unionski dvorani obeležila 70-letnico svojega delovanja, med slavnostnimi govorniki tudi obrambni minister.

Današnjega slavja ob 70. letnici Gasilske brigade sta se kot slavnostna govornika udeležila tudi obrambni minister Karel Erjavec in mariborski župan Saša Arsenovič. Mariborski poklicni gasilci so ob slovesnosti v uporabo prevzeli novo gasilsko avtolestev. Avtolestev so krstili, nato pa sta jo še Erjavec in Arsenovič preizkusila v praksi.

Začetki organiziranega varstva pred požari v naših krajih segajo sicer že v rimsko dobo.

Začetek Gasilske brigade Maribor sega v leto 1949, ko je bila formalno ustanovljena gasilska narodna milica. Takrat je bilo v njej le devet gasilcev, prostore pa so imeli v poštnih garažah na Tyrševi ulici. Od leta 1963 so na današnji lokaciji, takrat je to bila Metelkova ulica, danes Cesta proletarskih brigad.

Gasilska brigada Maribor, na čelu katere sta direktor Aleš Ciringer in poveljnik Primož Osojnik, danes šteje okoli 65 operativnih gasilcev, skupaj s prostovoljnimi gasilskimi društvi pa pokriva še 17 sosednjih občin. 

Skupaj z ljubljansko sodi Gasilska brigada Maribor v najvišjo VII. kategorijo gasilskih enot z odzivnim časom, ki lahko traja največ eno minuto. Vsaka operativna izmena danes šteje 16 gasilcev.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Škoda, škoda tega komedijanta (neuničljivega in lažnivega) Karla Erjavca....

Starejše novice