Danes so po celi Sloveniji potekala romanja in maše v čast enega najpomembnejših krščanskih praznikov - Marijinega vnebovzetja. Kljub pomembnosti tega dneva za verujoče pa je na Ptujsko Goro prišlo veliko manj obiskovalcev kot prejšnja leta.

Ob 8. uri se je pričelo somaševanje, ki je bilo letos prvič na prostem, ter posvetitev slovenskega naroda Mariji. Somaševanje je vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl

Somaševanje z mariborskim nadškofom metropolitom Alojzijem Cviklom (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Oltar, za katerim so maševali, je bil postavljen pred vhod, saj tokrat verniki niso smeli v cerkev. Tako so pred cerkvijo pripravili tudi klopi in stole, na katerih so lahko verniki poslušali mašo. 

Nekaj klopi je bilo postavljenih tudi pod stopniščem, ki vodi do cerkve, in sčasoma so se napolnile tudi te klopi. 

Maša na prostem (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Verniki so v veliki meri prišli s svojimi maskami, opaziti je bilo moč tudi to, da so na klopeh sedeli skupaj le tisti, ki so skupaj tudi prišli. Klopi pa sicer niso imele posebnih označb, ki bi določale razdaljo med ljudmi.

Ker je bilo vernikov veliko manj kot prejšnja leta, dodatne klopi niso bile potrebne.

Vsako leto romarje pritegne tudi sejem, ki je bil letos zelo okrnjen. Nekaj pultov je bilo celo praznih, kar je za ta praznik zelo neobičajno.

Letošnjega romanja se je udeležil le delček romarjev, ki vsako leto oživijo to ptujskogorsko baziliko. Tistih najzvestejših pa ni odgnalo niti kilavo vreme, niti maša na prostem.

Ste vedeli?

Marijino vnebovzetje sodi med najstarejše Marijine praznike, vendar je papež Pij XII. praznik slovesno razglasil komaj leta 1950. 

V Sloveniji imamo približno 450 cerkva posvečenih Mariji. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Na Ptujski Gori zbrana le peščica najbolj zvestih vernikov ? Komu se le ljubi iti poslušat in gledat tega bankrotiranega škofa !!

tanja flaškon (nepreverjen)

sem bila prejšnji teden na Dedinju v Srbiji
Vam povem sami stari ljudje so se gnetli okoli jovankinega groba
seveda vsi brez mask, da o distanci 1,5 metra sploh ne razpravljamo.
Titov grob pa prazen,, kot v kakšni strašljivki

Default (nepreverjen)

Hinaci skupaj drzijo Rome so pa prvi pri obiranju drugih

Starejše novice