Danes in jutri lahko vsi, ki ste stari med 18 in 65 let, darujete pol litra krvi.

»Častim ½ litra« je naslov krvodajalske akcije, ki poteka 9. in 10. aprila. 9. aprila do 14. ure lahko kri darujete na Štuku v Mariboru, 10. aprila pa bo krvodajalska akcija potekala od 8. do 15. ure v Centru za transfuzijsko medicino v Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru. 

David Lukner je pomočnik projekta krvodajalske akcije Častim ½ litra. Povedal nam je, da krvodajalska akcija poteka dvakrat na leto – oktobra in aprila. Predstavil nam je tudi Projekt epruvetka, ki išče člane za darovanje krvnih tkiv. V akcijo je danes vključen tudi Rdeči križ. 

Kri jemlje deset medicinskih sester, ob njih pa sta tam še dve zdravnici. Na krvodajalsko akcijo jih je pripeljal avtobus Univerzitetnega kliničnega centra, poskrbljeno pa je tudi za prevoz študentov krvodajalcev. Prevoza s kombijem in dvema službenima avtoma, do Štuka in nazaj, se lahko udeležijo študentje fakultet Univerze v Mariboru. Za organizacijo prevozov skrbijo sopromotorji na fakultetah. 

Če se boste danes ali jutri udeležili krvodajalske akcije, se boste na koncu lahko okrepčali s sendviči (tudi vegetarjanskimi) in bananami, dobili boste tudi vodo in vitaminske tabletke za boljše počutje. Če se boste krvodajalske akcije udeležili prvič, boste najprej šli v sprejemno pisarno, kjer boste izpolnili določene obrazce, nato vam bo zdravnica izmerila pritisk in srčni utrip. Kasneje vam bodo v laboratoriju pregledali kri – če je primerna, vas bodo napotili na odvzem. Sicer izgleda kar boleče, a so nam sogovorniki krvodajalci zagotovili, da ni hudo. Temu je priča tudi gospod, ki je danes daroval kri že dvainšestdesetič.

Za vse, ki se odločate, da se boste udeležili akcije vedite, da gre za eno najplemenitejših del. Z njim lahko pomagamo pri reševanju življenj. Nesreč je veliko in še prehitro se lahko zgodi, da bomo kri potrebovali tudi sami. Zato ne čakajmo – hitro na Štuk, kjer lahko najprej častimo pol litra krvi, potem pa še pijačo, ki se bo ob tako lepem dnevu še tako prilegla. 

Eva Božič

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice